TBMM Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan başkanlığında toplandı.
Türkiye'de bebek ölüm hızının binde 10 olduğuna dikkat çekilirken, illere göre bebek ölüm hızının Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'te Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu bildirdi.
Toplantıda Sağlık Bakanlığında ruhsat almış 101 seviye 3 yoğun bakım ünitesi bulunduğunu aktarılırken, Türkiye'de üçüncü düzey bakımın çoğunu ruhsatlı olarak özel sektörün sunduğunu kaydedildi.
Komisyonda konuşan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim ve İdare Sorumlusu Doç. Dr. Ercan Tutak, 2021'e ait bebek ölümleri ve personel istatistiklerini gösteren grafikler paylaştı. Denetimlerde "çok büyük açıklar" bulunduğunu ve cezaların "caydırıcı olmadığını" savunan Tutak, haberli denetimlerden ziyade "baskın şeklindeki denetimlerin" çok daha faydalı olduğunu belirtti.
İstanbul'da bir özel hastanede çalıştığı dönemde meslektaşlarıyla yaptıkları yazışmaları gösteren Tutak, şöyle konuştu:
"Keşke yeni doğan bebekler neotologların ellerinde doğsa, yeni doğum uzmanları baksa, bu organizasyon nasıl yapılabilir diye bu platformdaki konuşmalar, o dönemin İl Sağlık Müdürü olan Sayın Kemal Memişoğlu'nun kulağına gitmiş olacak ki 29 Aralık 2016'da İstanbul Yeni Doğan Branş Komisyonunu kurdu. Bu komisyonda özel hastaneden temsilci olarak ben, vakıf üniversitesi hastanesinden temsilci olarak Ayhan Hocam, yine İstanbul Marmara Üniversitesinden akademisyenler çağrılarak bize Sayın Kemal Memişoğlu 'Siz, İstanbul'da her şeyden sorumlu olsaydınız, İstanbul'daki yeni doğan sorununu nasıl çözerdiniz? Bir çalıştay yapın ve önerilerinizi bize bildirin.' dedi. Yaklaşık 5-6 hafta, her oturum 4-5 saat sürme kaydıyla birlikte çalışarak önerileri sıraladık ve o öneriler doğrultusunda bazı şeylerin en azından sevkler konusunda değiştiğine şahit olduk."
"DENETİM EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI OLDU"
Yenidoğan ölümlerini azaltan en önemli şeyin bakım olduğunu vurgulayan Tutak, "Hem gebelikteki bakım hem doğum sırasında uygun bir merkezdeki bakım, hem o merkezde takip ediliyorsa takip sırasındaki bakım... Bakım kalitesi ne ile ölçülür? Hemşire bakımıyla ölçülür. Eğer bir hemşire dört bebeğe bakıyorsa, bakamıyordur." dedi.
Özel hastaneler içerisinde A,B ve C grubu diye gruplandırılan hastanelerin bulunduğunu hatırlatan Tutak, şunları ifade etti:
"Hemen hemen hiçbir hastane için yenidoğan yoğun bakım hastası bakmak, bir plastik cerrahi, ortopedi, kulak, burun, boğaz ameliyatı yapmak kadar karlı bir iş değildir. A grubu hastaneler bu işi genellikle prestij için yaparlar. 17 yıl boyunca A grubu özel hastanede yatak kapasitesinin yüzde 30'uyla çalıştım, geri kalanı boştu ama yönetim hiçbir zaman bana 'Niye bu yataklar boş, niye doldurmuyorsunuz?' demedi."
B ve C grubu hastanelerde yaşanan usulsüzlüklere dikkati çeken Tutak, denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi.
"BİZİM NAMUSLU, DÜRÜST OLMAMIZ YETERLİ DEĞİL"
İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Taştekin de neonatoloji uzmanlığının önemine işaret ederek, şu anda açılan kadroların yüzde 90'ının boş kaldığına dikkati çekti.
Yeni doğanlara neonatoloji uzmanının bakması gerektiğini vurgulayan Taştekin, bu uzmanlar için sürdürülebilir bir çalışma ortamı sağlanması, ihtiyaca göre nöbet sistemlerinin oluşturulmasının önemine dikkati çekti.
Yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin seçilerek alındığı bir sistemin kurulması gerektiğinin altını çizen Taştekin, "Yenidoğan hemşiresi olmanın itibarlı, imtiyazlı bir şey olması gerekir. Özendirilmelidir, daha yüksek itibar, daha yüksek maaş." ifadelerini kullandı.
"ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN GÖSTERGESİ"
Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Begüm Atasay ise anne ve bebek sağlığının ülkelerin gelişmişlik düzeyinin göstergesi olduğuna işaret etti.
Türkiye'de bebek ölüm hızının binde 10 olduğuna dikkati çeken Atasay, illere göre bebek ölüm hızının Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'te Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığında ruhsat almış 101 seviye 3 yoğun bakım ünitesi bulunduğunu aktaran Atasay, Türkiye'de üçüncü düzey bakımın çoğunu ruhsatlı olarak özel sektörün sunduğunu kaydetti.