Asrın felaketi 6 Şubat depremini büyük yıkımla yaşayan tarihi uzun çarşıda Ramazan buruk geçiyor. Yoğunluğun az olduğu yıkık çarşıda kısmen sürdürülen alışveriş esnafı sevindirmiyor. İftar ve sahur sofraları için gerekli ürünleri almak adına uzun çarşıya gelen vatandaşlar iftarın ardından en fazla tüketilen içececekler arasında yer alan Meyan Şerbeti için bu konuda marka olan Hançer Ustayı muhakkak ziyaret ediyorlar.

Ramazan ayının sembol içeceği Meyan Şerbeti tezgahlardaki yerini aldı. Hançer Usta özenle hazırladığı meyan şerbeti yoğun ilgi görmeye devem ediyor. Hançer Usta tarafından hijyenik ortamda hazırlanan Meyan Şerbeti geçtiğimiz Ramazanlarda olduğu gibi bu Ramazan da sofraları süslemeye devam edecek.

Hatay'da Yumurta Üretimine Tam Destek! Hatay'da Yumurta Üretimine Tam Destek!

Özellikle yaz aylarında tercih edilen Meyan şerbetinin, serinletici özelliği yanında farklı faydaları da var. Meyan kökünün içeriğinde bulunan , ‘saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan’ gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan birçok yararlı madde bulunmaktadır.

Uzmanlar, meyan kökü ile ilgili olarak bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanılmakta olduğunu belirtiyor.

Ramazan Ayında sofraların vazgeçilmezlerinden olan meyan şerbeti denilince akla ilk gelen isimlerden biri Hançer lakaplı Mehmet Gündüz sırtında taşıdığı bakır güğüm ile Antakya sokaklarında muhakkak karşılaştığınız Hançer Ustanın şimdilerde Tarihi Uzun Çarşının girişinde müşterilerine hizmet veriyor.

Atadan kalma meslek ile 37  yıldır meyan kökü şerbeti yaparak halka sunan Hançer lakaplı Mehmet Gündüz, yaptığı meyan kökü şerbet ile yıllardır Antakya’da hizmet veriyor. Kurtuluş Caddesi uzun çarşı girişinde seyyar olarak çalışan Mehmet Gündüz, Türkiye’nin en güzel şerbetini halk sunduğunu söyledi. Atalarından kalma mesleği en iyi şekilde sürdürmek ve lezzetten ve hijyenden taviz vermeden bunun sürdürmek istediğini söyleyen Mehmet Gündüz, meyan kökü şerbetinin yararlarına da değindi. Gündüz, meyan kökü, tıbbi alanda pek çok derde deva bir bitki olarak kullanılabildiğini söyleyerek vatandaşları meyan kökü şerbeti içmeye davet etti. Beyin-damar hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan kişilerin, çeşitli yan etkiler görülebileceği için meyan kökünü tüketmemeleri gerektiğini kaydeden Hançer Usta, meyan kökü kapsülünün, iltihap önleyici etkisi olduğu için hepatit hastalığında ise günde düşük dozda kullanılmasının yararlı olduğu söyledi. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi