Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay dahil olmak üzere 23 ilde mikrobölgeleme etüt çalışmalarını tamamladı. Bakanlık, bu çalışmalarla olası afet tehlikesine karşı yerleşim alanlarının doğru seçilmesi ve yapılaşmaya gidilecek bölgelerde riskin belirlenmesi sürecinde önemli adımlar attı.

200 BİN HEKTARLIK ALAN İNCELENDİ

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 200 bin hektarlık bir alanın yapılaşmaya uygun olup olmadığı detaylı bir şekilde incelendi. Bu çalışmalar, özellikle afet bölgelerindeki yapılaşmanın bilimsel ve güvenli temellere dayandırılmasını hedefliyor. Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından Hatay, Malatya, Bingöl, Düzce ve Kocaeli gibi illerdeki yerleşim alanlarını mikrobölgeleme etütleriyle analiz etti. Bu analizler sonucunda, riskli bölgelerin sınırları belirlenerek güvenli yapılaşma alanları tespit edildi.

BAKAN KURUM: "AFETLERE DİRENÇLİ ŞEHİRLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Hatay'da köpeğe çarparak devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı Hatay'da köpeğe çarparak devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

Bakan Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, afetlere karşı dirençli şehirler oluşturma vizyonlarının bir parçası olarak bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini vurguladı. “81 ilimizde riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalışmaları yaparak güvenli yerleşim alanlarını belirliyoruz. Bu çalışmalar, halkımızın güvenliğini ve geleceğini koruma adına büyük önem taşıyor. Bir yandan da TOKİ aracılığıyla yeni ve sağlam yapılar inşa ederek yapı stokumuzu güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

HATAY’DA GÜVENLİ YAPILAŞMA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Bakanlık tarafından yürütülen bu çalışmaların ardından Hatay’da yeni yapılaşma süreçleri hız kazanacak. Özellikle riskli bölgelerin belirlenmesiyle, yapıların daha güvenli alanlara kaydırılması ve şehrin deprem riskine karşı daha dayanıklı hale getirilmesi amaçlanıyor. Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu süreçte halkın bilgilendirilmesi ve yeni yerleşim alanlarının doğru şekilde seçilmesi için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Deprem gerçeğiyle yüzleşen Hatay’da, mikrobölgeleme çalışmalarıyla birlikte güvenli yapılaşma döneminin başlayacağı ve halkın güvenliğinin en öncelikli mesele olacağı ifade ediliyor.

Muhabir: Mahmut SİVRİ