Dünya genelinde onaylanmış bir eğitim modeli olan, yaparak yaşayarak öğrenme modeli Hatay’da ilk defa mimari yapısıyla hayata geçiyor. 2016 yılında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO’ya yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla, WIPO danışmanı Müge Gürler tarafından Kurucu Serkan Pamuk’a eğitim modelinin patenti verildi.
Bu modeli Hatay Çocuk Üniversitesinde hayata geçirdiklerini açıklayan Serkan Pamuk: “ Wipo, Birleşmiş Milletler'in özelleşmiş 17 örgütünden birisidir. WIPO, "Dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla" kurulmuştur. Hatay Çocuk Üniversitesi olarak Yaparak yaşayarak öğrenme modelinin çocuklar için önemini çok iyi biliyoruz. Bu nedenle bu eğitim modelini uygulayabilmek için mimari olarak ta bir düzenlemenin gerekliliği konusunda tüm adımları atarak başvurumuzu yaptık. Okulumuzda 3-6 yaş arasındaki çocuklara uygun olarak hazırlanan ortamlarda bu modelin çok daha verimli olacağı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR OKUL VE SOSYAL ÇEVRE ARASINDA BAĞ KURMAKTA ZORLANMAYACAKLAR
Gerçekleştirilen proje ile beraber artık çocukların bağ kurmakta zorlanmayacağını söyleyen Pamuk: “Çocukların dört duvar arasında eğitim almakta, gerçek dünyayı yeterince tanıyamamaktadır. Biz onlara kamu işleyişini anlatabilmek ve toplum kurallarını öğretebilmek için gerçek dünyanın bir prototipini oluşturduk. Çocuk gerek meslek gerek toplumsal rolleri gerçeğe yakın ortamlarda yaşayıp deneyimleyebilecek. Oyun yoluyla gerçek dünya benzeri ortamlarda kimi zaman doktor, kimi zaman polis, kimi zaman da esnaf olacak” dedi.
EĞİTİMLER İNGİLİZCE OLARAK YAPILACAK
Tüm eğitimlerin İngilizce olarak yapılacağını aktaran Pamuk: “Amacımız, öğrencilerin yetenek ve ilgi alanları göz ardı edilmeden, eğitim sistemi belirli bir yapı içine sıkıştırılmadan, alışılagelmiş düzenin dışında, yaparak yaşayarak öğrenmeleridir. Bu modelle öğrenciler okul ve sosyal çevre arasında bağ kurmakta zorlanmayacaklardır. Tüm eğitimler İngilizce olacak. Bu konsept ise Hatay’da sadece Hatay Çocuk üniversitesinde. Tüm velilerimizi modeli daha iyi tanımaları adına Sümerler mahallesinde Çinçin sokaktaki binamıza bekliyoruz” dedi.