Hatay’da buğday ekili alanlarda baş düşman olarak bilinen fare ve haşere zararlıları ile mücadele edilmediği taktirde üreticiler büyük zararlarla karşılaşabiliyor.
Bunun son örneği Isparta’da yaşandı. Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde tarla fareleri, bir çiftçinin arpa tarlasında zarara neden oldu. Aydoğmuş köyünde yaşayan çiftçi Hüseyin Selçuk, dün kontrol etmek için gittiği arpa tarlasının zarara uğradığını gördü. Bunun üzerine Selçuk, "Fareler kaldırmış arpayı, zarar büyük" ifadelerini kullanarak cep telefonuyla çektiği görüntüyü sosyal medya hesabından paylaştı. Selçuk, daha sonra tarlasını tekrardan traktörle sürmek zorunda kaldı.
ÇİFTÇİNİN ZARARI ÇOK BÜYÜK
Çiftçi Selçuk, iki dönümlük arpa arazisinin fareler tarafından zarara uğradığını söyledi. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nden ekiplerin gelerek tarla fareleri konusunda kendisini bilgilendirdiklerini belirten Selçuk, "Bize zehirli buğday verdiler, biz farelerin deliklerine bu buğdayları attık ama hiç fayda etmedi. Bitki yeşil olunca zehirli buğday tanesini yemediler." diye konuştu. Selçuk, bu yıl tarlasına 100 kilogram arpa ektiğini ve zararının çok olduğunu kaydetti.
“TARLA FARESİ İLE MÜCADELE EDELİM”
Uzmanlar, tarla faresi ile zirai mücadele konusunda üreticileri uyardılar. Konuyla ilgili uzmanlar, gazetemize yaptıkları açıklamalarda; “Bu yıl yaşanan mevsimnormalleri üzerindeki sıcaklıkların tarla fareleri için uygun beslenme ve üreme ortamı oluşturduğu, popülasyonlarında meydana gelebilecek aşırı artış nedeniyle tarım arazilerinde ekonomik zarara yol açabileceği öngörülmüştür. Teknik elemanlarımızca sahada yapılan kontrollerde bu artış gözlenmektedir. Üreticilerimizin kendi arazilerini kontrol etmeleri, yoğunluk görülen tarlalarında zehirli yem ile kimyasal mücadele yapmaları önem arz etmektedir. Üreticilerimiz, tarla faresi mücadelesi için ihtiyaç duyulan zehirli yemi İl Müdürlüğümüzden temin edilebilir. İlimizde son yıllarda tarla faresi populasyonunun önemli ölçüde artış gösterdiği bilinmektedir. Bu zararlı ile mücadele yapılmadığı zaman bitkisel üretimde önemli ölçüde ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle populasyon sürekli takip edilerek zamanında ve Zirai Mücadele Teknik Talimatları doğrultusunda mücadele yapılmalıdır. Tarla faresi ile etkin bir mücadele yapılabilmesi için toplu ve tarama mücadelesi yapılması önem arz etmektedir. Mücadele edilmediği takdirde önemli ölçüde ürün kaybına neden olabilen tarla faresi bazı yıllarda ürünlerin tamamına yakınına zarar vermektedir. Tüm tarla, bahçe, çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde önemli zarar yapmaktadır. Bunun için; mücadele titizlikle yapılmalıdır” dediler. Kenan