CHP’nin 21 milletvekilinden oluşan çalışma grubu, Elazığ ve Tunceli’de gerçekleştirecekleri depreme yönelik inceleme öncesinde, Türkiye’nin önde gelen jeologlarından ve deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür ile TBMM’de bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından, heyette yer alan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Prof. Dr. Görür’e, Hatay’ın depremselliği hakkında kritik bir soru yöneltti.
HATAY’DA KIRILMAMIŞ FAYLAR DİKKAT ÇEKİYOR
Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Hatay’da kırılmamış fayların olduğunu belirterek, bu bölgede olası bir depreme dikkat çekti. Görür, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Hatay’da hem doğuda hem de batıda hala kırılmamış faylar bulunuyor. Özellikle İskenderun tarafında yer alan Doğu Anadolu Fayı’nın devamı olan fay hatları henüz kırılmadı. Bunun yanı sıra, Arap platformunun doğu kısmında Suriye’ye doğru uzanan ve Ölüdeniz Fayı’na bağlı irili ufaklı faylar var. Bu faylar daha yavaş hareket eden faylar ve deprem tekrar periyotları çok uzun. Ancak bu fayların ne zaman kırıldığını ya da kırılacağını bilimsel olarak kesin bir şekilde söyleyemiyoruz.”
“HATAY’IN DEPREMSELLİĞİ AYRINTILI İNCELENMELİ”
Bölgenin yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Görür, Hatay ve çevresindeki fay hatlarının daha detaylı ve bilimsel bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı. “Bu araştırmalar yapılmadan Hatay’ın depremselliği hakkında net bir ifade kullanmamız mümkün değil,” diyen Görür, bölgedeki risklerin öncelikli olarak ele alınmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.
CHP HEYETİ DEPREM BÖLGELERİNİ İNCELEYECEK
CHP heyetinin, 9-11 Ocak tarihleri arasında Elazığ ve Tunceli’de gerçekleştireceği ziyaretlerin yanı sıra Hatay’ın depremselliğiyle ilgili değerlendirmeler de önümüzdeki dönemde kamuoyuyla paylaşılacak. Deprem uzmanlarının görüşlerini dikkate alan heyet, bu ziyaretlerle afet riskine karşı alınacak önlemleri rapor haline getirmeyi planlıyor.
“HATAY’DA TEHLİKE HALA GEÇMEDİ”
Prof. Dr. Görür’ün açıklamaları, Hatay halkının endişelerini bir kez daha gündeme taşıdı. Uzmanlar, deprem bölgesindeki yapı stoklarının güçlendirilmesi ve riskli alanların belirlenmesi konusunda acil adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Özellikle deprem bilinci ve hazırlık konularında halkın bilgilendirilmesi gerektiği belirtiliyor.