Tarım Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekli ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen istihdam fuarı Hatay Tarım Orman İl Müdürlüğünce düzenlendi.
Anemon Otelde düzenlenen fuara,ü Tarım Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Özge İmamoğlu, Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Birleşmiş Miletler Gıda ve Tarım Örgütü Saha Proje Koordinatörü Dr. Baran Kenan Polat, FAO İş Uzmanları, Hatay Sosyal Güvenlik İl Müdürü, Hatay Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü, Akdeniz Meyve- Sebze İhracatçılar Birlik Başkanı, kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı.
ÇOLAKOĞLU: 250 KURSİYER EĞİTİLDİ
Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu açılış konuşmasında, “Avrupa Birliği (AB) MADAD fonlu, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) teknik desteğiyle başladığımız projede 10 tane mesleki eğitim kursu tamamlanmış olup, bu kurslarda toplam 250 kursiyer eğitildi. Bu kursiyerlerimizin İŞKUR Hizmet Noktası ve İstihdam sistemine kayıtları tamamlamış olup, kursiyerlerimizden 98‘i SGK’lı olarak istihdam edilirken 152 kursiyerimizde mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır” dedi.
Proje kapsamında Suriye vatandaşı olan kursiyerlerimizin çalışma ve izin muafiyeti için gerekli işlemler Kurumumuz tarafından yürütülmüş ve Çalışma izin muafiyet belgeleri alındığını belirten Müdürü Çolakoğlu, “Projemizin diğer bileşeni olan Uygulamalı Çiftçi Tarla Okulu kapsamında 6 tane kurs tamamlandı. Bu kapsamda toplam 150 kursiyer eğitilmiştir. Tarımsal Becerilerin Geliştirilmesi programında ise 150 Suriyeli kursiyerimiz 50 gün süre ile toplum yararına istihdam edilmiştir. Ayrıca İlimizde tarımsal üretimin arttırılması ve kırsal alanda yaşayan kadın üreticilerimizin ekonomiye daha etkin katılımının sağlanması amacıyla kurulan Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi projemiz tarafından desteklenmektedir. Mesleki Eğitimleri ve Çiftçi Tarla Okullarını tamamlayan projemiz, faydalanıcıları kayıtlı istihdama teşvik etmeye ve işgücü piyasasına dahil olmalarına katkıda bulunmaya odaklanmakta olup, yararlanıcıların yerel işgücü piyasalarına erişimlerinde rol oynamayı hedeflemektedir. Bu amaçla Türkiye'de ilk kez tarıma yönelik istihdam kolaylaştırma masaları olarak kurulan İŞKUR Hizmet Noktaları ile aynı amaçla İstihdam Fuarları 9 ilde proje kapsamında gerçekleştirilmiş olup, bugün ilimizde sizlerin de katılımı ile onuncusu düzenlenmektedir. Fuarımıza yapmış olduğunuz katkı ve katılımlar için ayrıca teşekkür ederim. ü2020 yılından beri yürüttüğümüz proje ile Suriyeli sığınmacı nüfusun yerel halk ile uyumunu bir nebze daha arttırmış ve tarımsal üretime olan etkisini fırsata çevirmeye başladığımız umut ederken projemizde bizlere destek olan tüm paydaşlarımıza tekrar teşekkür eder, yürüttüğümüz çalışmaların ilimiz tarımına hayırlı olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.
Çolakoğlu’nun konuşmalarının ardından, Tarım Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Özge İmamoğlu ve Birleşmiş Miletler Gıda ve Tarım Örgütü Saha Proje Koordinatörü Dr. Baran Kenan Polat’ın konuşmalarının akabinde toplantı İl Proje Koordinatörünün sunumlarıyla devam etti
Faydalanıcıların başarı hikayeleri dinlendi ve FAO İş uzmanları tarafından mevsimsel tarım işçileri için çalışma izin müracaatları ve muafiyetleri konulu bilgilendirme yapıldı. Konuşmaların ardından sertifika töreni düzenlenerek proje kapsamında mesleki yeterlilik kazanan toplamda 400 yararlanıcıya sertifikaları dağıtıldı. Sonrasında İstihdam Fuarı gezilerek toplantı sona erdi.
Cuma ZEYBEK