Antalya'da dalışçı Onur Uygun, denizin altında Filistin bayrağı açtı Antalya'da dalışçı Onur Uygun, denizin altında Filistin bayrağı açtı

Hatay’da deprem sonrası orta hasarlı olduğu tespit edilen binaların sahipleri için önemli bir uyarı geldi. Haber ekibimizin bilgi aldığı Avukatlar, geçtiğimiz yıl yayımlanan genelge gereği birçok orta hasarlı binanın ağır hasarlı sayılması üzerine, bina sahiplerinin eksik tazminat almış olabileceğine dikkat çekti. Zamanaşımı süresinin yaklaşması nedeniyle, hak kaybı yaşanmaması adına bina sahiplerinin bir an önce gerekli işlemleri başlatması gerektiği vurgulandı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Hatay’da binlerce bina hasar görmüş ve hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştı. Orta hasarlı olarak belirlenen birçok konut, genelge gereği ağır hasarlı sayılmasına rağmen, bu binaların sahipleri hala orta hasar üzerinden tazminat aldıklarını belirtti. Bu durumun mağduriyet yarattığını ifade eden Avukatlar, hak sahiplerinin daha fazla tazminat alma hakkı olduğunu açıkladı.

Açıklamada; “ilk tespitlerin orta hasarlı olması sebebiyle DASK’tan alması gereken tazminatların, yani poliçe bedellerinin ancak yarısını alındı. Halbuki konutları ağır hasarlı olarak işlem göreceğinden, poliçe bedelinin tamamının ödenmesi gerekmektedir.” denildi.

HAKLARINIZI KAYBETMEYİN

Konut sahiplerinin haklarını korumak için izlemeleri gereken adımların altını çizen Avukatlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili il müdürlüklerinden "konutun ağır hasarlı olarak işlem gördüğüne" dair belgeyi temin etmeleri gerektiğini belirtti. Bu belge ile tazminat taleplerinin yapılabileceğini, ödeme yapılmaması durumunda ise Sigorta Tahkim Komisyonu veya dava yoluyla hakların aranabileceğini söyledi.

benzer durumda olan kişilerin zamanaşımı süresine dikkat etmeleri gerektiğini ve hak kayıplarının önüne geçmek için bir an önce uzman bir hukukçuya başvurmalarının önemli olduğu vurgulandı.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu