Hatay'da polis dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı Hatay'da polis dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı

Depremin yıktığı Hatay’da İl Müdürlüğünce yapılan Piyasa Gözetimi ve Denetimi(PGD)’nde bazı firmaların hazır beton numunelerinin imalat ve uygunluk standardında uygun olmadığı, bazılarının ise Beton Agregaları, CE işaretlemesi ve G işaretlemesi yapabilmesi için gerekli olan belgelere sahip olmadıkları tespit edilirken, firmalara idari yaptırım cezaları uygulandı..

-Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

-Piyasa Gözetimi ve Denetimi(PGD) Taze Beton Numune Alma Tutanakları ile OYAK Çimento Fabrikaları A.Ş. Nardüzü Hazır Beton Tesisi’ne ait numunelerin; deney sonucuna ait 04.09.2024 tarihli  ve  2024-BR-31-017 rapor numaralı Deney  Raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.

-Mimaray İnşaat Anonim Şirketi (Yayladağı Şubesi) firmasının ‘Uygunluk İşareti’ yapabilmek için TS 706 EN 12620+A1 standardında belirtilen belgelere sahip olmaksızın Beton Agregaları üretimi yaptığı, piyasaya arz ettiği PGD tutanağı ile tespit edildi.

– Piyasa Gözetimi ve Denetimi Taze Beton Numune Alma Tutanakları ile ÖZAYKUT Yapı A.Ş. Kuruyer Hazır Beton Tesisi’ne ait numunelerin; deney sonucuna ait Raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.

– Özaykut Yapı Anonim Şirketi firmasının ‘CE İşaretlemesi’ yapabilmek için TS 706 EN 12620+A1 standardında belirtilen belgelere sahip olmaksızın Beton Agregaları üretimi yaptığı, piyasaya arz ettiği PGD tutanağı ile tespit edildi.

-Özaykut Yapı Anonim Şirketi Armutlu Tesisi’nin ‘G İşaretlemesi’ için TS EN 206 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen belgelere sahip olmaksızın Tasarlanmış Normal Ağırlıklı Beton(Hazır Beton) üretimi yaptığı, piyasaya arz ettiği PGD tutanağı ile tespit edildi.

Bu itibarla söz konusu firmalara 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik düzenlemeler Kanunu kapsamında İdari Yaptırım Kararı uygulandı.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu