İskenderun'da "Amatör Spor Haftası" kutlandı İskenderun'da "Amatör Spor Haftası" kutlandı

"KIŞ GELMEDEN HAREKETE GEÇİN!"

Depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay'da kadınlar, çocuklar ve engelliler, yaşadıkları zorlukları tüm Türkiye'ye duyurmak için seslerini yükseltiyor. Hataylı kadınlar ve aileler, iktidar ve muhalefet liderlerine çağrıda bulunarak, konteynerkentlerdeki zor yaşam koşullarına dikkat çekerek, sorunlarının çözülmesi için acil adımlar atılması gerektiğini ifade ediyor.

“KADINLAR EN ÇOK MAĞDUR OLAN KESİM”

Depremin yıkıcı etkilerinden en fazla kadınlar, çocuklar ve engelliler zarar gördü. Hatay'da hala konteynerlerde yaşamını sürdüren kadınlar, barınma, hijyen, sağlıklı gıdaya erişim, eğitim ve güvenlik gibi temel haklardan mahrum olduklarını belirtiyor. Depremin ardından artan erken yaş evlilikleri, çocuk işçiliği ve istihdam sorunları da bu mağduriyetleri daha da derinleştiriyor. Özellikle konteynerkentlerde yaşayan kadınlar, mahremiyet alanlarının olmamasından ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetin artmasından endişe duyuyor.

Kadınların yaşadığı en büyük sorunlardan biri de mülksüzleşme tehlikesi. Depremde evleri yıkılan ve mülkiyet belirsizlikleriyle karşı karşıya kalan kadınlar, bu süreçte de en çok mağdur olan kesimlerden biri. Kreş ve çocuk bakım imkanlarının yetersizliği ise kadınların iş hayatına katılmalarını zorlaştırıyor.

“PSİKOLOJİK YÜK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Konteynerlerde yaşayan kadınlar, depremin getirdiği travmanın yanı sıra stres, depresyon, kaygı ve tükenmişlik gibi psikolojik sorunlarla mücadele ediyor. Kentin yeniden inşasında kadınların taleplerinin dikkate alınmadığı, karar alma süreçlerine dahil edilmedikleri ifade ediliyor. Depremzedeler, seslerinin duyulması ve sorunlarının çözümü için yetkililere defalarca seslenmelerine rağmen yeterli adımların atılmadığını belirtiyor.

“HATAY'A GELİN, YAŞAM KOŞULLARIMIZI GÖRÜN”

Hataylı kadınlar, tüm siyasi partilerin liderlerini ve milletvekillerini Hatay’a davet ederek, konteynerkentlerdeki yaşam koşullarını yerinde görmelerini istiyor. Kış gelmeden önce bu sorunların çözülmesi için acil adımlar atılması gerektiğini vurgulayan kadınlar, "Sorunlarımız çözülene kadar susmayacağız, tükeniyoruz, boğuluyoruz" diyerek yardım çağrısında bulunuyor.

Depremzedeler, kadınların ve çocukların yaşadığı mağduriyetlerin son bulması için iktidar ve muhalefet partilerine seslenerek, bir an önce harekete geçilmesini talep ediyor.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu