Hatay'da depremden sonra başlatılan eğitim seferberliğiyle 146 yeni okul açıldı Hatay'da depremden sonra başlatılan eğitim seferberliğiyle 146 yeni okul açıldı

1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından inşa edilen bu tarihi yapı, Hatay Devleti döneminde meclis binası olarak hizmet vermiş ve Hatay’ın Türkiye’ye katılımına kadar önemli bir rol oynamıştı.

Doğuş Grubu’nun Desteklediği Büyük Yeniden İnşa Projesi

Hatay Valiliği koordinasyonunda yürütülen proje, Doğuş Grubu’nun sponsorluğunda uzman ekiplerin desteğiyle yeniden hayat buluyor. Restorasyon sürecinde, tarihi meclis binasının yanı sıra yanındaki Adalı Konağı da aslına uygun şekilde inşa edilecek. Enkaz altındaki tarihi taşlar ve yapıya ait orijinal malzemeler titizlikle ayrıştırılarak korunmaya alındı. Bu malzemeler, şehrin belleğini yeniden oluşturacak ve restorasyon sürecine dahil edilecek.

2025’te Hatay’a Kültürel ve Turistik Bir Kazanç

Hatay’a büyük kültürel ve turistik değer kazandırması beklenen bu proje, şehrin kültür hayatına yeniden hareket katacak. Hatay’ın tarihi dokusunu canlandırmayı amaçlayan restorasyon, 2025 yılına kadar tamamlanarak, daha önce Meclis Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılan binayı yine Hataylılara ve ziyaretçilere sunacak. Yanındaki Adalı Konağı ise Mutfak Sanatları Merkezi olarak kullanılacak.

2024 Yazında Kapılarını Açacak

Yetkililer, restorasyon çalışmalarının 2024 yaz aylarında tamamlanacağını ve Hatay’ın tarihi mirasının yeniden şekilleneceğini belirtiyor. Bu önemli proje, Hatay’ın kültürel ve turistik değerini artıracak, şehir merkezinin en gözde cazibe noktalarından biri olacak.

Hatay’ın Hafızasına Sahip Çıkılıyor

Hatay Valiliği, tarihi meclis binası ve Adalı Konağı'nın sadece Hatay’a değil, tüm Türkiye’ye ait bir değer olduğunu belirterek, “Bu mirasa sahip çıkmak adına başlattığımız çalışmalara halkımızın desteği çok kıymetli. Projeyi en kısa sürede tamamlayarak Hatay’a kazandırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu büyük restorasyon projesi, Hatay’ı bir kez daha tarihe tanıklık eden, kültürel ve sanatsal açıdan zengin bir şehir haline getirecek.

Muhabir: İsmet Gültekin