Zeytinde entegre mücadele çalışmaları kapsamında, zeytin bahçelerinde yapılan sürveylerde bazı ağaçlarda kurumalar olduğu tespit edilmiştir.

Çiftçilere mazot ve gübre desteği Çiftçilere mazot ve gübre desteği

Verticillium Solgunluğu hastalığı şüphesi ile Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü ile ortak bir çalışma yapılmış ve analiz edilmek üzere ağaçlardan numuneler alınarak üreticiler bilgilendirilmiştir. Verticillium Solgunluğu hastalığı etmeni toprak kökenli bir mantardır. Kışı genellikle toprakta ve bitki parçaları üzerinde geçirmektedir. Toprakta 10 yıldan fazla canlı kalabilmektedir.üü

Hastalığın şiddeti zeytin çeşidine, ağaçların yaşına, patojenin hastalık oluşturma yeteneğine, topraktaki miktarına, toprak tipine ve çevre faktörlerine bağlıdır. Hastalığın zeytin bahçelerinde yayılması genelde sulama ve toprak işlemesiyle toprağın taşınması şeklinde gerçekleşir. Zeytin bahçesinde, sürgün ve dallarında olağandışı kurumalar tespit eden üreticilerimizin bağlı oldukları İlçe Müdürlüklerinden hastalıkla ilgili bilgi almaları, hastalığın kontrol altına alınması bakımından çok önemlidir.

Editör: Haber Merkezi