Ülkede patlak veren “yeni doğan” skandalı sonrasında deprem bölgesi illeri ve özellikle onbinlerce can kaybeden hataylıların merak ettiği sorular ise şu şekilde;

Devlet kurumlarında yaşanan skandallar peş peşe patlak verirken deprem sonrası hatay’da kaybolan çocuklar için her hangi bir çalışma,soruşturma veya işlem yapılacak mı? Acılı ailelerin sesine kulak tıkanırken vatandaşın sığındığı devlet sırtını dönmeye devam mı edecek?

Deprem bölgesindeki yaralar henüz sarılmamışken, ülke genelinde patlak veren “yeni doğan” skandalı halkın tepkisini çığ gibi büyütüyor. Özellikle 6 Şubat depremlerinde büyük kayıplar veren Hatay’da yaşayan vatandaşlar, bu skandalların ardında ne gibi gerçeklerin gizlendiğini sorguluyor. Devlet kurumlarının içindeki skandalların peş peşe ortaya çıkmasıyla birlikte, Hataylıların akıllarındaki en büyük soru ise, deprem sonrası kaybolan çocuklar için bir soruşturma ya da araştırmanın yapılıp yapılmayacağı.

“ÇOCUKLARIMIZ NEREDE?”

Depremden bu yana binlerce çocuk, ailelerinden koparılmış veya kaybolmuş durumda. Hatay’ın mahallelerinde ve köylerinde hâlâ kayıp olan çocuklar için gözyaşı döken aileler, devlet yetkililerinin sessiz kalışına tepki gösteriyor. Hataylı aileler, çocuklarının izini sürmek için kendi imkanlarıyla harekete geçmeye çalışsa da, yetkililerden hâlâ bir adım atılmadığını dile getiriyorlar. Birçok aile, kayıp çocuklarının akıbeti hakkında herhangi bir bilgi alamadıkları için derin bir çaresizlik içinde.

Acılı bir anne, “Depremden sonra kızımı bulamadım. Günlerce hastane hastane gezdim, izini bulamadım. Devlet bize sahip çıkmadı, nereye başvurduysam sesimi duyan olmadı. Bizim çocuklarımız nerede?” diyerek feryat etti. Hataylı aileler, çocuklarının akıbetinin öğrenilmesi ve sorumluların ortaya çıkarılması için acilen bir soruşturma başlatılmasını talep ediyor.

SORUŞTURMA AÇILACAK MI?

Depremden bu yana bölgede devlet kurumlarının yetersizliği ve ihmali sık sık gündeme gelirken, son yaşanan skandal, Hataylıların devlete olan güvenini iyice sarstı. Hatay’da kaybolan çocuklar için herhangi bir soruşturma ya da inceleme yapılmaması, “Devlet, vatandaşına sırtını mı dönüyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Vatandaşlar, çocuklarının izini bulmak ve sorumluların cezalandırılmasını sağlamak için yetkililerden açıklama beklerken, bu konuda herhangi bir adım atılmamış olması büyük tepki çekiyor. Hatay halkı, çocuklarının akıbetini öğrenmek ve kayıpların hesabını sormak adına harekete geçecek bir mekanizmanın derhal kurulmasını istiyor.

“ACILARIMIZA SAHİP ÇIKIN!”

Hataylıların tek bir talebi var: “Acılarımıza sahip çıkın, kaybolan çocuklarımızı bulun.” Devlet yetkililerinin, bu acılı ailelerin sesine kulak vermemesi, büyük bir sosyal yaraya ve güven krizine yol açabilir. Önümüzdeki günlerde bu skandalın daha da büyümesi ve Hataylı ailelerin feryadının daha yüksek bir sesle duyulması bekleniyor.

TYF Yelken Ligi 1. Ayak ILCA'da heyecan dorukta TYF Yelken Ligi 1. Ayak ILCA'da heyecan dorukta

HATAY HALKININ GÖZÜ DEVLETTE!

Depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay, bir kez daha devletin yapacağı açıklamalara ve atacağı adımlara odaklanmış durumda. Bölgedeki acılı aileler, artık beklemek istemiyor ve devletin kendilerine sırtını dönmek yerine, çocuklarının akıbetini ortaya çıkarmasını bekliyor.

Muhabir: Kenan Cengiz