Türkiye'nin yardımlarını hangi bölgelere yönlendirdiği ve bu yardımların nasıl dağıtıldığı, son dönemde kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan biri haline geldi. Emekli Amiral Türker Ertürk'ün Sözcü TV’de yaptığı açıklamalar ise bu tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Ertürk, AFAD’ın Filistin’den gelen 400 aileye Konya, Kocaeli ve Kayseri’de dayalı döşeli 2+1 evler tahsis ettiğini ve bu ailelerin doğalgaz ve elektrik masraflarının da karşılanacağını belirtti. Ancak bu açıklamalar, Hatay’daki depremzedelerin tepkisine yol açtı. Depremden sonra geçen neredeyse iki yıla rağmen, enkaz altındaki şehirde yaşayan Hataylılar, AFAD’ın Hatay yerine Filistin’e öncelik vermesini sert bir dille eleştiriyor.

HATAYLILAR: "AFAD, HATAY'I GÖRMÜYOR!"

Ertürk, programda yaptığı konuşmada, “AFAD, yardım elini Hatay’a göstermiyor. Hatay’a göstermediği yardım elini nereye gösteriyor, Filistin’e mi? Kardeşim, zengin Arap ülkeleri var; yardım elini onlar göstersin. Biz senelerdir bu ülkenin vatandaşıyız; Hatay deprem bölgesi, acılar içerisinde insanlar perişan olduğu halde bu yardım elini uzatmıyorlar” ifadelerini kullandı.

Depremin ardından hala toparlanmaya çalışan Hataylılar ise AFAD’ın yardımları kesmesini büyük bir hayal kırıklığı ve öfkeyle karşılıyor. Hatay’da depremden etkilenen kiracılara yönelik kira yardımları kesilirken, elektrik ve su faturalarının tahsil edilmeye başlandığı, ayrıca eşya yardımlarının yapılmayacağının duyurulduğu belirtiliyor. Hataylı vatandaşlar, toplanan bağışların nereye harcandığını sorgularken, AFAD'ın bir evi bile ücretsiz tahsis etmemesinden şikayetçi.

İşte Aksaray'daki acı kazanın görüntüleri! İşte Aksaray'daki acı kazanın görüntüleri!

"400 AİLEYE EV, HATAY’A SIFIR YARDIM!"

Hataylıların tepkisi, sosyal medyada ve yerel basında geniş yankı bulurken, birçok kişi AFAD’ın öncelik politikasını sorguluyor. “AFAD’ın Hatay’ı görmezden gelip Filistin’e yardım eli uzatması, adalet duygumuzu zedeliyor” diyen Antakyalı bir depremzede, “Biz de bu ülkenin vatandaşıyız, biz de yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ZENGİN ARAP ÜLKELERİ VARKEN NEDEN TÜRKİYE?

Ertürk’ün açıklamaları sonrası Hataylılar, zengin Arap ülkelerinin neden bu yardımları üstlenmediğini sorguluyor. Hatay’da on binlerce insan evsiz ve yardıma muhtaç halde beklerken, Filistinli ailelere gösterilen bu ayrıcalık, Türkiye’deki yardım politikasının sorgulanmasına neden oluyor.

AFAD yetkililerinden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmazken, Hatay’da yaşanan sıkıntıların devam ettiği ve bölge halkının tepkisinin giderek büyüdüğü gözlemleniyor.

Muhabir: Haber Merkezi