Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iki önemli ismi Dr. Nazan An ve Dr. Tufan Turp’un geçtiğimiz günlerde yayınladıkları makale sonrasında aralarında Hatay’ın bulunduğu Doğu Akdeniz Bölgesi illerinde tedirginlik başladı.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Nazan An ve Dr. Tufan Turp’un yazdığı makalede Türkiye’de iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek bölgelerin Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olacağı belirtilmişti. Aralarında ilimiz Hatay’ın da bulunduğu birçok ilde ne yazık ki alarm çalmaya başladı. Sıcak havalar beraberinde kuraklığı da getiriyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Nazan An ve Dr. Tufan Turp, iklim değişikliğinin Türkiye’nin geleceğine etkilerini ele alan bir makale yayımladı. Çalışmada yakın (2024-2049), orta (2049-2074) ve uzak (2074-2099) gelecekte Türkiye’de hangi bölgenin iklim değişikliğinden ne şekilde etkileneceği ele alındı. Makaleye göre Türkiye’de iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek bölgeler Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olacak.
Çalışmada yakın, orta ve uzak gelecekte, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıcaklık artışlarının dikkat çekici olacağı, yağışların en çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde azalacağı öngörülüyor. Aşırı sıcak yılların ise en çok Marmara, Ege, Batı Anadolu ve Akdeniz’de artması bekleniyor. Marmara Bölgesi’nin, yüksek nüfus yoğunluğu nedeniyle, iklim değişikliğinin sosyoekonomik etkilerinden daha fazla etkileneceği tahmin ediliyor. İklim değişikliği açısından Türkiye’de, sıcak nokta özelliği taşıyan bölgelerin belirlenmesi ve bu bölgelerin değişen iklime hızla uyum sağlaması için gerekli önlemlerin alınması, sosyoekonomik kayıpların azaltılması açısından büyük önem taşıdığı uyarısında bulunuluyor.
Türkiye’de en olumsuz değişimler başta Akdeniz bölgesinin bir kenti olan Türkiye’nin en güneyi Hatay, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanacak olmasını değerlendiren vatandaşlar ise, “bir bu eksikti. Hatay7ın başına gelmeyen kuraklık ve yağışın azalması kalmıştı. Araştırma er ne kadar çok yakın bir tarihi göstermiyorsa da önlemlerin bugünden alınması önemlidir” dediler. Haber Bülteni