Türkiye'de firmalar 5 yılda 21,7 trilyon lira banka kredisi kullandı Türkiye'de firmalar 5 yılda 21,7 trilyon lira banka kredisi kullandı

İkinci el araçların, üretici veya dağıtıcı tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde pazarlanamamasına ilişkin kısıtlama devreye alınıyor.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları, spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında son dönemde birtakım adımlar attı.

Bakanlık, aldığı tedbirlerin yanında denetimlerini de yoğunlaştırdı. Ticaret Bakanlığı, 6 Temmuz’da İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yaparak, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirdi. Bu uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak.

BAŞINA 300 BİN LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI

300 Bin Liraya Kadar Ceza düzenlemeye göre, bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, düzenlemeye aykırı ilan vermeleri halinde “ilan platformları” tarafından uyarılacak. Bu uyarıya rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanları verenlere ilişkin bilgiler platform tarafından bakanlığa iletilecek.Bu kapsamda, düzenlemeye aykırı her bir ilan, “ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti” kabul edilerek, ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat konuyla ilişkin şu ifadelere yer verdi; “İlan siteleriyle görüşmeler yapıldı. 15 Temmuz’dan itibaren kesinlikle sıfır araç satış fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldı. Bu ilanları koymak isteyenler uyarılacak. Buna uyulmadığı takdirde 300 bin liraya kadar ceza kesilecek. Türkiye Noterler Birliği’yle de iş birliği sağlandı. 15 Temmuz itibarıyla noterler de yılda üçten fazla bireysel satışı ticari satış kabul ederek bu satışları gerçekleştirmeyecek.” İsmet Gültekin

Editör: Haber Merkezi