Türkiye'de ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru, yüzde 23.5 oranında artırılarak rekor bir seviyeye ulaştı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan kararname ile birlikte, 2025 yılı boyunca geçerli olacak yeni fiyatlandırma sistemi Resmi Gazete'de ilan edildi. İlaçların fiyatı üzerinde doğrudan etkili olan bu artış, eczacılar ve vatandaşlar için zorlu bir sürecin habercisi olarak değerlendiriliyor.
EURO KURU 21 BİN TL'Yİ AŞTI!
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru, yüzde 23.5’lik artışla 17 bin 5483 TL’den 21 bin 6721 TL’ye yükseltildi. Bu dev zam, ilaç fiyatlarında ciddi artışlara neden olacak. Yapılan değişiklikle, özellikle ithal ilaçlarda büyük fiyat artışları bekleniyor.
DEPOCU VE ECZACI KAR ORANLARI YENİLENDİ
Yeni düzenlemeyle, ilaç satışındaki kar oranları da güncellendi. Depocular için 328 TL'ye kadar olan satışlarda yüzde 8, eczacılar içinse yüzde 28 oranında kar belirlendi. 657 TL'ye kadar olan ilaçlarda depocular için kar oranı yüzde 6’ya, eczacılar için yüzde 18’e çekildi. 657 TL üzerindeki ilaçlarda ise depocular yüzde 3, eczacılar ise yüzde 13 kar marjıyla çalışacak.
2025'TE YENİ DEĞERLEME YAPILMAYACAK
Yayımlanan kararname ile 2025 yılı için yeni bir değerleme yapılmayacağı açıklandı. Bu, önümüzdeki yıl boyunca ilaç fiyatlarının mevcut kur üzerinden belirleneceği anlamına geliyor. Kararname ayrıca, ilaçların gerçek kaynak fiyatlarındaki barem değerlerini de Euro'daki artış oranına göre güncelledi. Fiyat korumalı ürünler için bu değer 74.72 TL, diğer ürünlerde ise 39.05 TL olarak belirlendi.
VATANDAŞLAR VE ECZACILAR ZORDA
Bu kararın ilaç fiyatlarına yapacağı etki, vatandaşlar için büyük bir mali yük oluşturabilir. Eczacılar ise artan ilaç fiyatlarının yanı sıra kar oranlarındaki değişikliklerin, karlılıklarını ve sürdürülebilirliklerini olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, bu zammın özellikle kronik hastalıklar için sürekli ilaç kullanan vatandaşları daha da zor durumda bırakacağına dikkat çekiyor.