Lübnan Başbakanı Necib Mikati, önümüzdeki saatler içinde ateşkes sağlanabileceğini belirterek, "Ateşkese ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi. İsrail basınında ise ateşkese dair taslak ortaya çıktı: İsrail ordusu, çatışmaların sona ermesinden sonra 7 gün içinde Lübnan'dan çekilecek.
ABD’den 60 Günlük Ateşkes Planı: Lübnan Ordusu Sınırda Konuşlanacak
Taslağa göre ABD'nin önderlik ettiği 60 günlük ateşkes sürecinde, Lübnan ordusunun sınır boyunca konuşlanması ve Hizbullah'a ait silahlara el konulması hedefleniyor. BM barış gücünün desteğiyle Lübnan'ın güneyine 10 bin asker yerleştirilerek, bölgenin güvenliği Lübnan ordusu tarafından sağlanacak. Taslakta ayrıca, 60 gün sonra BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması amacıyla ABD aracılığında dolaylı müzakerelerin başlaması planlanıyor.
Uluslararası İzleme ve Uygulama Mekanizması (IMEM) Kurulacak
ABD başkanlığında birçok ülkenin ve bölgesel güçlerin yer alacağı IMEM adlı yeni bir uluslararası mekanizma oluşturulacak. İsrail'in güvenliği garanti altına alınırken, Lübnan üzerinden gelebilecek tehditlere karşı önlem alınacak. IMEM’in Lübnan’daki silah sevkiyatını engellememesi durumunda ise İsrail’in, ABD onayıyla müdahale hakkı tanınacak.
Hizbullah Lideri Nasrallah'ın Öldürülmesi ve Çatışmaların Bilançosu
Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail saldırılarında 2 bin 822 kişi yaşamını yitirdi, yaralı sayısı ise 12 bini geçti. Beyrut’a kadar ulaşan çatışmalarda, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da 27 Eylül’de düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Ülkede yaşanan göç dalgası devam ederken, 518 binden fazla Lübnanlı Suriyeye göç etmek zorunda kaldı.
Bu gelişmelerle birlikte Orta Doğu'da tarihi bir dönemin başlangıcı olarak görülen bu ateşkes adımları, bölgeyi uzun süredir sarsan çatışmaların sona ermesi için umut vadediyor. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ise önümüzdeki haftalarda yapılacak diplomatik görüşmelere bağlı olacak.