BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki baskı ve kısıtlamalarının insani yardımları neredeyse imkansız hale getirdiğini açıkladı. İsrail ordusunun Gazze'deki zorla yerinden etme emirleri ve kısıtlamaların, yardımların ulaşımını ciddi şekilde zorlaştırdığını belirten Laerke, özellikle çocuk felci aşılama kampanyasının iyi ilerlediğini, ancak genel olarak yardımların büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Gazze'de hâlâ kıtlık eşiğinde olan yarım milyon insan bulunduğunu belirten Laerke, barınma alanlarının aşırı dar olduğunu ve bu durumun insani yardım sağlama standartlarını karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tahliye emirlerinin sıklığının ve süresinin yardım faaliyetlerini ciddi şekilde engellediğini ekledi.

Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olduğunu, Kerem Ebu Salim ve Beyt Hanun kapılarından geçişlerde ise sorunlar yaşandığını belirten Laerke, insani yardım kamyonlarının sayısının çatışma öncesine kıyasla düştüğünü ve yardımların dağıtımında çeşitli zorluklar yaşandığını ifade etti.

İsrail'de muhalif lider, Netanyahu'nun istifa etmesini  talep etti İsrail'de muhalif lider, Netanyahu'nun istifa etmesini talep etti

Laerke, BM'nin Gazze'deki yardım operasyonlarına devam edeceğini, ihtiyaç olan yerlerde kalacaklarını vurguladı. Ayrıca, dünya genelindeki insani krizlerle karşılaştırmanın zor olduğunu, ancak Suriye'de Türkiye'nin yardımlarıyla bazı bölgelere ulaşabildiklerini ve Gazze'de de benzer başarıların sağlanabileceğini belirtti.

Muhabir: İsmet Gültekin