Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Hatay’dan büyük bir göç dalgası yaşandı. Resmi kayıtlara göre 141 bin 403 Hataylı, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldı. Ancak bu rakamın, gayri resmi rakamlara göre 200 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. En büyük göç, neredeyse yerle bir olan Antakya’dan gerçekleşti. Antakya’da yaşayan 100 bin 425 kişi, yaşamlarını başka şehirlerde zorlu koşullar altında sürdürmeye çalışıyor.

Hain Teröristler Hatay-Suriye Sınırından Sızmış! Hain Teröristler Hatay-Suriye Sınırından Sızmış!

Göç edenlerin büyük bölümünü Antakya’dan gelenler oluştururken, İskenderun’dan 24 bin 184 kişi memleketlerini terk etti. İskenderun’da deprem büyük bir hasar vermemiş olmasına rağmen, bu kadar büyük bir göç yaşanması Hataylılar arasında şaşkınlık yarattı. Defne ilçesinden 23 bin 348 kişi, Kırıkhan’dan ise 14 binin üzerinde kişi başka yerlere göç etti. Samandağ’dan ise göç edenlerin sayısı 2 bin 847 ile sınırlı kaldı.

Öte yandan, Hatay’dan göç edenler kadar, doğup büyüdüğü toprakları terk etmeyen Hataylılar da bulunuyor. İlçeler arası göçün yaşandığı bu süreçte, Altınözü en fazla göç alan ilçe oldu. Deprem sonrası Altınözü’ne göç edenlerin sayısı 6 bin 189 olarak kaydedildi. Göç alan diğer ilçeler ise Reyhanlı 5 bin 525, Yayladağı 4 bin 895 ve Arsuz 4 bin 885 olarak sıralandı.

Deprem sonrası yaşanan bu zorlu süreçte, Hataylılar, göç eden hemşehrilerine çağrıda bulundu: “Ne olur dönün gelin buraya. Bir şekilde dayanışarak yaşarız. Doğup büyüdüğünüz toprakları terk etmeyin. Burada hep birlikte olursak her şey daha çabuk düzelir.”

Muhabir: İsmet Gültekin