İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Karaaslan, COST Eylemleri çerçevesinde onaylanıp çalışma gurubu oluşturulan bir projenin yönetim komitesinde yer almayı başardı.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Karaaslan, COST Eylemleri çerçevesinde onaylanıp çalışma gurubu oluşturulan bir projenin yönetim komitesinde yer almayı başardı. The European Cooperation in Science and Technology COST (Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği) Eylemleri adı verilen araştırma ağlarının oluşturulması için bir fonlama kuruluşunun yönetim kurulu olan Kıdemli Memurlar Komitesi (CSO), 2024 Sonbaharında başlayacak olan 60 yeni COST Eyleminin finansmanını onaylarken, bunlardan biri de Prof. Dr. Muharrem Karaaslan’ın yönetim kadrosunda bulunduğu proje oldu. Prof. Dr. Karaaslan’ın yönetiminde görev almaya hak kazandığı CA23125 - The mETamaterial foRmalism approach to recognize cAncer (TETRA) isimli projede Avrupa Birliği ülkelerinden Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, İtalya, Polonya, Sırbistan, İspanya, İtalya, İngiltere olmak üzere toplamda 12 ülke yer alıyor.
Onaylanan TETRA isimli proje, kanserin erken teşhisi ve etkili tedavisi, hastanın hayatta kalma şansını artırmak için kritik öneme sahip olmakla birlikte, makine öğreniminin (ML) ve özellikle derin öğrenmenin hızla gelişmesi, kanser taramasının, tespitinin ve izlenmesinin doğruluğunda önemli iyileştirmeler yapmayı mümkün kılıyor. TETRA ağının üyeleri, biyomedikal dokuların deneysel görselleştirilmesi için metodolojileri optimize etmek, biyolojik dokuların sayısallaştırılmasını ve yorumlanmasını sağlayan yeni teoriler geliştirmek ve kanserli bölgelerin otomatik tespiti için sınıflandırma algoritmaları geliştirmek ve test etmek üzere birlikte çalışacak. Eylemin nihai hedefi ise kanserin hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde tespit edilmesi için metamalzeme formalizmi yaklaşımını kullanan çığır açıcı teknolojilerin gelecekteki gelişimi için ihtiyaç duyulan bilgi tabanının oluşturulması ve yeni bir maddi tıp alanının ortaya çıkması.
Tüm dünyadan bilim insanlarıyla birlikte çalışarak İSTE vizyonuna katkı sunacak olan Prof. Dr. Muharrem Karaaslan’ı tebrik eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “Hem ulusal hem de uluslararası alanda aldıkları başarılarla bizleri gururlandıran İSTE Ailesinin değerli akademisyenleriyle aynı kurumda olmaktan onur duyuyorum. Ülkemizi temsil etmek için hiç durmadan çalışmalara devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Gelecek dönemde de nasip olursa gerçekleştirdiğimiz bu başarıların ardı arkası kesilmeyecek ve yeni projelerle Türkiye’mizin uluslararası alanda sembolü olmayı sürdüreceğiz inşAllah.” değerlendirmesinde bulundu. Zeynep Yüksek