Marmara Denizi'nde kabus olarak bilinen müsilaj sorunu yeniden ortaya çıktı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz günlerde Erdek Körfezi'nde yaptığı dalış sırasında, denizin 10 ila 15 metre derinliğinde müsilaj oluşumu gözlemledi. Üç gün önceki dalışlarda da müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığı belirtildi.

Müsilajın Yayılma Süreci

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj oluşumunun özellikle Karadeniz’den İstanbul Boğazı aracılığıyla Marmara’ya giren su miktarının azaldığı ve deniz şartlarının durağanlaştığı ekim ayında başladığını ifade etti. Bu sürecin, müsilajın deniz yüzeyine çıkmasına neden olduğunu belirten Sarı, denizin altında biriken müsilajın görünenin yalnızca küçük bir kısmı olduğunu vurguladı. Sarı, deniz çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının yalnızca yüzde 55’inin arıtıldığını, geri kalanının derin deşarjla denize salındığını belirterek, Marmara Denizi’nin kirlilik yükünün azaltılması gerektiğinin altını çizdi.

Marmara Denizi Eylem Planı Yetersiz Kaldı

Edirne Keşan'ın 2025 bütçesi belli oldu Edirne Keşan'ın 2025 bütçesi belli oldu

Prof. Dr. Sarı, 2021 yılında hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın (MDEP) etkin bir şekilde uygulanamadığını ve bu nedenle kirliliğin önlenemediğini belirterek, “Marmara’nın temizlenmesi için bu planın etkin ve sürekli uygulanması gerekiyor,” dedi.

Prof. Dr. Sarı'dan Acil Önlem Çağrısı

Prof. Dr. Sarı, ekosisteme verilecek zararın önüne geçmek için merkezi ve yerel yönetimlerin ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Müsilajın ekonomik etkilerini de göz önünde bulunduran Sarı, balıkçılık ve turizm gibi sektörlerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Marmara Denizi'ni Kurtarmak İçin Yapılması Gerekenler

Prof. Dr. Sarı, kirliliğin durdurulması için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

  • Marmara Denizi’ne ulaşan kirli su kaynakları kontrol altına alınmalı.
  • Nilüfer Çayı, Gönen Çayı ve Ergene Nehri gibi akarsulara kontrolsüzce bırakılan endüstriyel atıklar durdurulmalı.
  • Akarsular için debiye bağlı deşarj limitleri yeniden düzenlenmeli.
  • Marmara Bölgesi’nde arıtılmamış atık deşarjı acilen durdurulmalı ve denetimler arttırılmalı.

Marmara Denizi’nde müsilajın tekrar ortaya çıkması, deniz ve çevresinde yaşayanlar için bir uyarı niteliğinde.

Kaynak: Haber Merkezi