Türkiye'nin 9 aylık hububat ve bakliyat ihracatı 9 milyar dolara yaklaştı Türkiye'nin 9 aylık hububat ve bakliyat ihracatı 9 milyar dolara yaklaştı

Şimşek, bazı işletmelerin bankaların yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemelere daha yüksek tutar talep ettiğini belirtti. Bu durumun, mükelleflerin komisyon farkını vatandaşlardan talep etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Şimşek yaptığı açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmalarını değerlendirdi. Bakanlık tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında birçok uygulamanın devreye alındığını hatırlatan Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasını sağlayan POS cihazlarının, fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlarla birleştirildiğini ifade etti. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasını sağladığını belirtti.


YENİ DÜZENLEME VE CEZALAR
Bakan, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihaz kullandığını ve kredi kartı kabul etmediğini belirtirken, geçen yıl sonunda yayımlanan tebliğle 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almasının zorunlu hale getirildiğini vurguladı. Ayrıca, yeni düzenleme ile birlikte GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil cihaz kullanmayan veya banka kartıyla ödeme kabul etmeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesileceğini bildirdi. Şimşek, bazı işletmelerin banka komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini, bu nedenle mükelleflerin bu gerekçeyi kullanarak komisyon farkını vatandaştan istememesi gerektiğini belirtti. Bakan, ayrıca bankaların komisyon oranlarının farklılık gösterebileceğine ve son dönemde bazı bankaların oranlarının yüzde 2’nin altına indiğine dikkat çekti. Kendisine banka ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan veya yüksek fark istenen vatandaşların durumu GİB’e ihbar etmeleri gerektiğini söyledi. İhbarların Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP veya WhatsApp gibi farklı kanallardan yapılabileceğini de ekledi.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu