Erdursun, yasaların dışına çıkan uygulamaların emeklilikte sorun yaratabileceğini belirtti. İşte emekliliği tehlike altında olanlar ve dikkat edilmesi gerekenler:

1. Kendi İşletmesi Olanlar

  • 28/02/2011 Öncesi: Kendi adına işletmesi olan veya şirket ortağı olan kişiler, başka bir iş yerinde sigortalı olarak çalıştıklarında 4/a SSK günleri silinecektir.
  • 28/02/2011 Sonrası: Bu tarihten sonra, kendi işyeri olan veya şirket ortağı kişiler başka bir iş yerinde çalışabilir. Ancak, çalışmadan kendini sigortalı olarak göstermek yasalara aykırıdır ve sahte sigortalılık kapsamına girer.

2. Hisse Sahipliği Durumu

  • 1.10.2008 Sonrası: Ortağı olduğunuz Limited Şirket (Ltd. Şti.) veya yönetim kurulu üyesi olduğunuz Anonim Şirket (A.Ş.) için sigortalı olamazsınız.
  • 1.10.2008 Öncesi: 4/a SSK’lı çalışırken hisse alıp sonradan ortak olduysanız, sigorta kesintisi yoksa 4/a SSK devam eder. Kesinti varsa, o tarihte SSK sona erer ve Bağ-Kur devreye girer.

3. Eksik Gün Tamamlama

Eksik günlerinizi isteğe bağlı Bağ-Kur ile tamamlayabilirsiniz. Ancak 1260 günden fazla prim öderseniz, Bağ-Kur şartlarına geçiş yaparsınız.

Ege Denizi'nde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi Ege Denizi'nde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

4. Sahte Sigortalılık Uyarısı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun, sahte sigortalılık uygulamalarına dikkat çekti. Kendinizi çalışmadan başka bir işletmede sigortalı gösteriyorsanız ve işletme sahibini kendi iş yerinizde sigortalı gösteriyorsanız, her iki tarafın emekliliği iptal olabilir.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu