Taslak, kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu kılarken, elden yapılan ödemeler için önemli cezalar öngörüyor.

Banka ve PTT ile Ödeme Zorunluluğu

Yeni düzenlemeye göre, tüm iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde kira tahsilatları ve ödemeleri yalnızca bankalar veya PTT aracılığıyla yapılabilecek. Mevcut uygulamada, iş yeri kira ödemelerinde herhangi bir sınır bulunmazken, konut kiralamalarında ödemelerin 500 lirayı aşması durumunda banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerekiyordu. Taslak ile bu sınır kaldırılıyor ve tüm konut kiralama ödemeleri banka veya PTT üzerinden yapılmak zorunda olacak.

Ağustos 2023'te Türkiye'de Kartla Harcama Rekor Kırdı Ağustos 2023'te Türkiye'de Kartla Harcama Rekor Kırdı

Kiracılara da Ceza Uygulaması

Taslak, kiracıların da cezaya çarptırılmasını öngörüyor. Mevcut düzenlemede yalnızca kiraya veren taraf ceza alırken, yeni düzenleme ile kiracılar da elden ödeme yapmaları durumunda ceza riski taşıyacak. Kira ödemelerini banka veya PTT yerine elden yapanlara, her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın asgari tutarı ise 5 bin lira olacak. Eski düzenlemede bu oran yüzde 5 ve asgari 3 bin liraydı.

Kiracıya İtiraz Hakkı

Kiracılar, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirdiklerinde, özel usulsüzlük cezasından muaf tutulacaklar.

Ceza Limitlerinde Artış

Yeni düzenleme ile, bir takvim yılı içinde kesilebilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da artırılıyor. Önceden 8 milyon 700 bin lira olan ceza üst sınırı, 20 milyon liraya çıkarılacak.

Muhabir: Kenan Cengiz