Avustralya’da yapılan bir araştırmada, klimalı ortamlarda yaşayan kişilerin aşırı sıcaklara daha hassas olduğunu ortaya koydu. “The Lancet Planet Health” dergisinde yayımlanan araştırmada, günün büyük bir kısmını klimalı mekanlarda geçirenlerin aşırı sıcaklara maruz kaldıklarında ölüm riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Uykusuzluk, Alzheimer hastalığı riskini artırabilir Uykusuzluk, Alzheimer hastalığı riskini artırabilir

Araştırmada, 1980 ila 2019 yılları arasında en az 3 gün boyunca 35 derece üzerinde seyreden sıcak hava dalgası sırasında aşırı sıcağa bağlı 32 bin ölüm vakası incelendi. Bu inceleme sonucunda elde edilen veriler, bölgeye sonradan yerleşenler ile yerli halk arasındaki farkları ortaya koydu.

Avustralya yerlilerinin sıcak havaya daha fazla maruz kalmalarına rağmen sıcağa bağlı ölüm oranlarının komşularına göre daha düşük olduğu tespit edildi. Bilim insanları, açık alanlarda uzun saatler çalışan yerli halkın, bölgenin sıcak havasına tolerans geliştirdiğini ve bu nedenle daha az hassas olduklarını belirtti.

Buna karşılık olarak, klimalı ortamlarda yaşayan sonradan yerleşen kişilerin sıcak hava dalgalarından geçici olarak korunabildikleri ancak vücutlarının sıcak hava hassasiyetinin azalmasına izin vermediği görüldü. Araştırmacılar, bölgeye özgü davranış biçimlerinin, yerli halkın aşırı sıcaklara daha etkili bir şekilde uyum sağlamasını sağladığını vurguladı. Bu davranış biçimleri arasında günün en sıcak diliminde dış ortamda çalışmaktan kaçınma, uygun yapılar inşa etme, sosyalleşme ve doğal esintiden faydalanma gibi adımlar yer alıyor.

Araştırmacılar, sıcak hava dalgalarına karşı etkili mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, klimalı ortamların önemini ancak sıcak havaya kısa süreli maruz kalmanın insan fizyolojisinin iklime daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Bu araştırma, iklim değişikliği ve sıcak hava koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı oluyor. İsmet Gültekin

Editör: Haber Merkezi