Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sunuluyor. Bu yapılandırma ile borçlarını ödemekte zorlanan bireyler, maddi açıdan büyük bir rahatlama yaşayabilecek.

Bakanlıktan girişimlere 44 milyon liralık destek Bakanlıktan girişimlere 44 milyon liralık destek


KREDİ KARTI BORÇLARI 60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 26 Eylül 2024 tarihli ve 10972 sayılı kararı ile kredi kartı borçları için yapılandırma imkanı getirildi. Bu kapsamda, asgari ödeme tutarını karşılayamayan bireysel kredi kartı sahipleri, mevcut borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Ancak, bu yapılandırmadan yararlanabilmek için kart sahiplerinin borçlarının %50’sini ödemeleri şart koşulurken, ödenen kısmın yarısı tamamlanmadan kredi kartı limiti artırılamayacak.


İHTİYAÇ KREDİSİ BORÇLARI İÇİN 60 AYLIK YENİDEN YAPILANDIRMA
Düzenleme kapsamında ihtiyaç kredisi borçları da yapılandırmaya dahil edildi. Buna göre, karar tarihi itibarıyla 30 gün veya daha uzun süre ödeme yapılmamış ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek. Borçlu, bu imkandan yararlanabilmek için 1 yıl içerisinde başvuru yapabilecek. Yapılandırmaya ilişkin faiz oranı ise %3,11 olarak belirlendi.


KART BORCU YAPILANDIRMA ŞARTLARI DETAYLANDIRILDI
BDDK'nın belirlediği şartlara göre, yapılandırılan kredi kartı borçlarının taksitlendirilmesi ayın asgari ödeme tutarı üzerine eklenerek hesaplanacak. Örneğin, 100 bin TL’lik borcun 50 bin TL’si yapılandırıldığında, kart sahibi kalan 50 bin TL’lik bakiyeyi kullanmaya devam edebilecek. Yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmedikçe, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.


FAİZ ORANLARI BELİRLENECEK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak güncelleyecek. Bu yeni oranların 24 Ekim’de açıklanması ve 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.


SON BAŞVURU TARİHİ 1 YIL
Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredisi yapılandırma işlemi için başvuru süresi 1 yıl olarak açıklandı. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşların, belirlenen başvuru süresi içerisinde gerekli işlemleri tamamlamaları gerekmektedir. Bu düzenleme, borçlarını ödemekte zorlanan bireyler için finansal bir nefes olacak.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu