Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan parasal sıkılaşma sürecinde, bankaların nakit avans limitleri önemli ölçüde kısıtlanmıştı. Ancak ekonomide atılan normalleşme adımlarıyla birlikte, kredi kartı sahiplerinin rahatlatılması için yeni düzenlemeler gündeme geldi.
NAKİT AVANSTA ESKİ SİSTEME GERİ DÖNÜŞ BAŞLIYOR!
2024 yılının ilk ayları itibarıyla bankalar, resmi bir tebliğ olmamasına rağmen BDDK’nın yönlendirmesiyle kredi kartı nakit avans limitlerini kart limitinin yüzde 25’i ile sınırlandırmıştı. Ayrıca daha önce 12 ay olarak uygulanan vade süresi de 3 ayla sınırlandırılmıştı. Bu kısıtlamalar, kredi kartı sahiplerini zora sokarken, vatandaşların acil nakit ihtiyacında farklı finansman arayışlarına yönelmesine neden olmuştu. Ancak son dönemde ekonomide atılan adımlarla birlikte, nakit avans işlemlerine yönelik eski sisteme dönüş sinyalleri veriliyor.
KREDİ KARTLARINDA NORMALLEŞME
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz aralık ayında 8 ay sonra ilk kez politika faizinde indirime giderek, kredi faizlerinde yumuşamaya zemin hazırlamıştı. Ocak ayında da aynı adım tekrarlandı. Her ne kadar kredi kartı faiz oranlarında bir değişiklik yapılmasa da, tüketici kredisi faizlerindeki düşüş, bankaların kredi kartı işlemlerinde normalleşmeye gitmesine kapı aralıyor.
NAKİT AVANS LİMİTLERİ ARTIYOR, VADELER UZUYOR
Mevcut durumda tüm bankalar, müşterilerin toplam kredi kartı limitlerinin yalnızca yüzde 25’ini nakit avans olarak kullanmasına izin veriyor ve en fazla 3 ay vadeyle işlem yapabiliyor. Ancak yeni düzenleme kapsamında nakit avans limitinin ilk aşamada yüzde 50 seviyesine çekilmesi ve vade süresinin 6 aya çıkarılması planlanıyor.
Yetkililer, kredi kartı işlemlerine getirilen kısıtlamaların kontrollü bir şekilde gevşetileceğini vurgularken, ekonomide dengeli büyümeyi sağlamak adına adımların dikkatli atılacağını belirtiyor.