Özellikle İstanbul,  İsrail'in başlattığı kara harekâtı sonrası Lübnan'daki vatandaşlar, güvenlik endişeleri nedeniyle ülkelerini terk etmeye başladı. Özellikle başkent Beyrut'ta, canını kurtarmaya çalışan Lübnanlılar, savaşın getirdiği belirsizlikten kaçıp Türkiye’ye akın ediyor. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus'un seferlerini iptal etmesi nedeniyle, Ortadoğu Havayolları’nın İstanbul uçuşları ile Türkiye’ye ulaşan Lübnanlılar, İstanbul Havalimanı’na indikten sonra buradan Avrupa'daki yakınlarının yanına gitmeye çalışıyor.

İstanbul Havalimanı’nda gazetecilere açıklama yapan Lübnanlı yolcular, "Lübnan şu an çok kötü durumda. Son birkaç gündür Beyrut'ta çok sayıda patlama oluyor. İnsanlar dehşet içerisinde olup biteni izliyor. Ülkemiz için uluslararası yardıma ve dualara ihtiyacımız var" dedi.

40 Milyon Kişi Ölecek! Dünya Alarmda 40 Milyon Kişi Ölecek! Dünya Alarmda

Beyrut’tan İstanbul’a gelen Lübnanlı gazeteci Lina Jihaab, "Son yaşanan olaylardan sonra Beyrut'ta durum iyi değil. Herkesin bildiği gibi Lübnan'da birkaç güvenli bölge var. Ben orada yaşamama rağmen İstanbul'a gelmeyi tercih ettim. Burada birkaç gün kalıp olup biteni televizyondan takip edeceğim. İnşallah Lübnan ordusu ülkede her yerde olur, biz de geri döneriz. Biz de Lübnan'ın dünyadaki diğer ülkeler gibi güvenli bir ülke olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Savaşın etkileriyle birlikte, Lübnan'dan gelen mülteci akınının Türkiye'deki toplumsal yapıyı nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor. Türkiye'nin, Lübnanlılara yönelik alacağı önlemler ve uluslararası yardımların nasıl şekilleneceği, önümüzdeki günlerde önemli bir konu başlığı olmaya devam edecek.

Muhabir: İsmet Gültekin