Bu kez de öğretmenler, geciken maaş ödemeleri nedeniyle mağdur oldu. Yaşanan bu durum, “Milli Eğitim Bakanlığı maaşları ödeyemiyor mu?” sorusunu gündeme taşıdı.

Eğitim alanında yaşanan sorunlar giderek derinleşiyor. Kirli okullar, kesilen beslenme yardımları ve bütçe sıkıntılarıyla boğuşan Milli Eğitim Bakanlığı, bu kez öğretmenlerin maaş ödemelerindeki gecikmelerle eleştirilerin odağında. Hatay’da konteynerlerden tahliye edilmek istenen öğretmenler, kullandıkları elektrik için sayaç zorunluluğu ile karşılaşırken, maaş ödemelerinin gecikmesi mağduriyetlerine bir yenisini ekledi. Maaşlar konusundaki şikayetlere CİMER’den gelen yanıt, sorunun "sistemsel hata" kaynaklı olduğu yönünde olsa da öğretmenler bu açıklamanın yetersiz kaldığını belirtiyor.

Sistemsel Hata İddiası

Altınözü ilçesinde bazı öğretmenlerin maaşları gecikmeli olarak hesaplarına yatırıldı. CİMER üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı'na yöneltilen soruya verilen cevapta gecikmenin sistemsel bir hata sonucu olduğu kabul edildi. Altınözü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Sistemden kaynaklanan bir sorun nedeniyle bazı personelin maaşları hesaplarına yatmamış, sorun çözülerek tüm personelin maaşları 18/09/2024 itibariyle yatırılmıştır” denildi. Ancak bazı öğretmenler, bunun ilk defa yaşanmadığını, geçmişte de benzer gecikmeler yaşandığını ifade ederek, “Daha önce banka kaynaklı sorun dediler, bu defa sistem diyorlar. Devletin ödemesi nasıl gecikir?” şeklinde tepki gösterdi.

Eğitim-Sen’den Tepki: "Bir Kez Olabilir, Ancak Tekrarlanan Gecikme Ciddi Sorun"

Eşi direksiyon sınavını geçemeyince görevliyi darbeden zanlı tutuklandı Eşi direksiyon sınavını geçemeyince görevliyi darbeden zanlı tutuklandı

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Maaşların geciktiğini öğrendiğimizde hemen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçtik. Bize de sistemsel bir hata olduğu söylendi. Bu durum bir kez yaşanabilir, fakat tekrarlanan gecikmeler ciddi bir soruna işaret eder. Özellikle deprem bölgesinde böylesi aksaklıkların yaşanmaması gerekir” dedi.

Bakanlığın ekonomi politikalarını eleştiren Tıraş, “Özel okullara destek sağlanırken, taşımalı eğitimden vazgeçilmesi, öğrencilerin beslenme yardımlarına erişememesi, Bakanlığın tercihinin kimden yana olduğunu açıkça gösteriyor. Yoksul ve aç öğrencilere yönelik bir destek sağlanmıyor, aksine sermaye destekleniyor. Depremzede öğretmenlere yapılan uygulamalar ise bu çöküşün bir başka göstergesi. Öğretmenlerin konteynerlerden çıkarılmaları, elektrik sayaç zorunluluğu ve maaşların ödenmemesi, Bakanlık tarafından öğretmen ve öğrencilere karşı takınılan tavrın somut örnekleridir,” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu