Bu çalışmalar, 6 Şubat 2023'te Pazarcık ve Elbistan merkezli yaşanan depremlerin Malatya fayına herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Deprem BölgesiMalatya Fayı ve Segmentleri

Malatya Fayı, toplamda 200 kilometre uzunluğa sahip ve 3 farklı fay parçasından oluşuyor. Uzmanların öngörülerine göre, bu segmentlerin her biri bağımsız olarak kırıldığında 7,2 büyüklüğünde depremlere yol açma potansiyeline sahip. Geçmiş verilere dayanarak yapılan incelemeler, Malatya Fayı'nın yaklaşık 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Ancak, bu uzun süreli sükunet, bölgedeki deprem riskinin azaldığı anlamına gelmiyor. Aksine, bu durum büyük bir deprem olasılığının daima mevcut olduğunu düşündürüyor.

Hatay’da Sağanak Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiliyor Hatay’da Sağanak Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiliyor

Deprem ErzincanAraştırmanın Detayları

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, çeşitli üniversiteler ve yurtdışından gelen uzmanlardan oluşan bir ekip, Malatya Fayı'nın depremselliği hakkında daha sağlam veriler elde etmek için çalışmalar yürütüyor. Bu bağlamda, teknolojik cihazlar kullanılarak saha incelemeleri gerçekleştiriliyor. Çalışmaların ağırlıklı olarak Malatya'nın Akçadağ ilçesinde yürütüldüğü ifade ediliyor.

MTA Genel Müdürlüğü Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı, bu çalışmanın Malatya Fayı hakkında daha sağlıklı bilgi sağlanmasına yardımcı olacağını belirtti. Uzmanlar, depremin oluşumunu etkileyen çeşitli parametreleri daha iyi anlamak ve bölgedeki sismik aktiviteyi gözlemlemek için titiz bir çalışma yürütüyor.

Deprem MaraşHatay İçin Endişeler

Malatya Fayı'nın komşu iller üzerinde de etkili olabileceği düşünülüyor. Hatay, depremlerin etkilediği bölgeler arasında yer alıyor ve Hataylılar, Malatya Fayı'nın durumu hakkında endişeli. 6 Şubat depremleri, Hatay'da büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştu. Bu nedenle, Malatya Fayı'nın potansiyel riskleri ve kırılma olasılıkları, Hatay halkı için büyük bir merak konusu haline gelmiş durumda.

Hatay'daki yetkililer ve uzmanlar, Malatya Fayı üzerindeki araştırmaların sonuçlarını yakından takip ediyor. Hatay'da yaşayan vatandaşlar, depremlerle ilgili alınacak önlemlerin ve yapılacak hazırlıkların öneminin farkında ve güvenlikleri için gerekli bilgileri bekliyor.

Editör: Haber Merkezi