2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda yeni bir düzenleme hayata geçiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan yeni mevzuat hükmü doğrultusunda, tüm özel okulların derslerde Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarını okutması zorunlu hale geliyor.

16 Şubat 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile birlikte özel okul ve kurumlarla ilgili pek çok yeni düzenleme de hayata geçirildi.

Mevzuata göre, özel okullarda da, devlet okullarında olduğu gibi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ücretsiz ders kitaplarının okutulması, "Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması esastır" hükmüyle zorunlu hale getirildi.

Söz konusu alınan kararın uygulanma amacı ise, "Bakanlığın denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek olduğu" belirtildi.

Milletlerarası okullarda Eylül'de 'Türkçe' dersi başlıyor Milletlerarası okullarda Eylül'de 'Türkçe' dersi başlıyor

Bakanlık tarafından alınan yeni hükmün, ortak sınavlar ve YKS gibi merkezi sınavlara girecek öğrenciler için büyük önem taşıyor. Bu sınavlarda sorulacak tüm sorular, Bakanlıkça hazırlanan ders kitaplarına dayandırılacak.

Hedefler arasında, özel okullarda okuyan öğrencilerin velilerinin farklı kitaplar için maddi sıkıntı yaşamamaları da yer alıyor.

Öte yandan bu yeni düzenleme ile özel okulların kurucu veya kurucu temsilcisi ve kurum müdürü, "derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulmasını sağlama" hususunda sorumlu tutuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren özel okullarda okutulan ders kitaplarını denetleyecek. Denetimlerde, derslerde kullanılan kitapların Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan kitaplarla aynı olup olmadığı kontrol edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni düzenleme kapsamında, talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz gönderecek. Ders kitabını kullanmayan özel okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesindeki cezai müeyyideler uygulanabilecek.

Madde, bu fiilin tekrarı halinde brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezası ve kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar varan kademeli yaptırımlar öngörüyor. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi