2026 SONUNA KADAR MÜCBİR SEBEP HALİ UYGULANMALIDIR
TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu, belirlenen takvime göre, görüşmelerine devam ediyor. Bakanlıkların ve bağlı kuruluşların bütçelerinin, Sayıştay raporlarının görüşüldüğü komisyonda, geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşüldü. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da görüşmeler esnasında, deprem bölgesindeki mali koşullar ve alınması gereken önlemlere ilişkin söz aldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i Hatay’a hiç gelmediği için eleştirerek sözlerine başlayan Kara, “Mücbir sebep halinin sürekli ertelenmesi doğru ve sağlıklı bir uygulama değil. 2026’nın sonuna kadar bunu kesinlikle uzatmalısınız” diyerek, 30 Kasım 2024 günü sona erecek olan mücbir sebep halinin, Van Depremi’ni emsal göstererek, uzatılması talebinde bulundu.
Kara, 2023’ün kasım ve aralık aylarını kapsayan KDV iadelerinin hesaplanması sürecinin yol açtığı sorunlara dikkat çekerek, “Kasım ve aralık ayından iadesini alamayan birçok mükellef var. Öyle bir KDV risk analizi raporları çıkıyor ki 160 sayfa rapora ek istiyorlar. Muhasebe kayıtlarına girmiş olan bir muhasebeciden, ilave olarak, muhasebe fişi gibi belgeler isteniyor. Mali müşavirlerin üzerinde inanılmaz bir yük var” diyerek, bu konuda kolaylaştırıcı bir düzenleme yapılmasını talep etti. Depremde işletmelerin kaybettikleri makine, teçhizat, ham madde, stok ürünleri için tutulan tutanakları gündeme getiren Kara, tutanakların akıbetinin açıklanması çağrısında bulunarak, envanter kayıplarının sağlıklı mali tablolar oluşmasını zorlaştıracağını vurguladı.
Konuya ilişkin verdiği soru önergesinin cevapsız kaldığını belirten Kara, vergi cennetlerinin neden 18 yıldır açıklanmadığı sorusunu yöneltti. Kara aynı zamanda çalışanların gelir kayıplarına uğramamaları için, gelir dilimleri üzerinde kapsamlı bir vergi düzenlemesi yapılması gerektiğinin de altını çizdi.