Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu 31 Ağustosta bitecek olan mücbir sebep uygulamasının yaratacağı sorunları dile getirerek uzatılması çağrısında bulundu.
“Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılması Hatay için ertelenemez bir ihtiyaç, yetkililer için ise tarihsel bir sorumluluk olduğunu hatırlatan HAMOK yaptığı çağrıda şu ifadelerde bulundu; Şehrimiz Hatay’ı yok saymak, üyelerimiz başta olmak üzere bütün hemşerilerimizin yaşadıkları yıkımı görmezden gelmek ve yıkılmış bir şehri onarmak yerine ekonomik olarak çökmesine neden olmak anlamına gelir.
HAMOK bileşenlerinden Hatay Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odamızın aylardır sürdürdüğü kampanyada söylediği “Yıkılmış bir şehirde beyan da olmaz, vergi de alınamaz” ana talebini HAMOK olarak yineliyor ve bir kez daha yetkilileri uyarmak istiyoruz.
Hatay’da yıkım, toz, inşaat ve korku iklimi sonlanana kadar; yatırım ve girişim ortamı oluşana, işyerleri kendi yerinde açılıp, ticaret ve alış-veriş olağanlaşıncaya kadar; barınma sorunu çözülüp, sağlık ve eğitim prefabrik olmaktan çıkıncaya, tarım ve hayvancılık verimli hale gelinceye kadar; insanlarımızın psikolojisi ile beraber ekonomisi de düzelene kadar deprem yaşamayan diğer şehirlerden ayrı tutulması gerektiğini aylardır ifade ediyoruz.
Özel yasa çıkarılarak pozitif ayrımcılık yapılması, deprem fonu ayrılması, borçların silinmesi, teşvik ve kredi verilmesi gereken şehrimizde bir buçuk yıldır uygulanan “Mücbir Sebep” uygulamasının 31 Ağustos’ta kaldırılacak olması; Hatay halkına karşı bilinçli, taammüden uygulanmış, organize bir kötülük olarak algılanacaktır.
Ülkemizin şiddetli bir ekonomik kriz içine girdiği bir dönemde, hayat pahalılığının herkesi sarstığı bu günlerde, deprem bölgesinin en çok yıkılan, her anlamda yoksunluk ve yoksulluk girdabına giren Hatay’da Mücbir Sebep Hali Hayat Normale Dönene Kadar Mutlaka Uzatılmalıdır.
HAMOK olarak şunu da açıklıkla ifade etmek istiyoruz!
“Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılmaması, Hataylıların vergi vb. kalemlerde ödeyemeyeceği borçlarla yüz yüze bırakılması sadece esnafımızın, ticaret erbabının ve bileşenimiz olan Mali Müşavirlerin sorunu değildir.
Bu talebin karşılanmaması, “Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılmaması; odalarımızın üyeleri Mimar Mühendis ve Şehir Plancılarının, Hekimlerin, Diş Hekimlerinin, Veteriner Hekimlerin, Avukatların, Eczacıların da temel sorunudur. Vergi mükellefi olan tüm üyelerimiz ile hem mükellef olup hem de ödenemeyecek olan birikmiş-kısmen ötelenmiş tüm vergi borçlarının tahsilinden sorumlu tutulan Mali Müşavirlerin bu duyarsızlık karşısında bir kez daha ezilmesine seyirci kalmayacağız.
Deprem şehri olan HATAY’a bu istisnayı bile çok gören anlayışı teşhir edecek, “Mücbir sebep uygulaması uzatılsın” çağrısını duymamakta inat eden ve kulaklarını tıkayan yetkililerin duymalarını ve gerekeni yapmalarını sağlamak için şehrimizden yükselen bu çağrıya HAMOK olarak da sesimizi katacağız.
HAMOK (Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu) olarak ifade ederiz ki, “Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılması şehrimiz için ertelenemez bir ihtiyaç, yetkililer için ise tarihsel bir sorumluluktur.ü
şehrimizde ekonomik ve sosyal iyileşme tam olarak sağlanıncaya kadar şehrimizin “Mücbir Sebep” uygulamasına “mecbur” olduğunu başta Maliye Bakanlığı olmak üzere bütün yetkili kurumlara iletiyor, demokratik tepkimizi üyelerimizle, Hatay ve ülke kamuoyu ile paylaşıyoruz. Haber Merkezi