Eğitimci-Yazar Müslüm Kabadayı, İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi’nin davetlisi olarak “Politika-Poetika ve Edebiyat-Toplum” konulu söyleşisini yapmak üzere Hatay’a geldi.
Antakya’da yaptığı söyleşide, insanlığın ve doğanın geleceğine edebiyat ve politika açısından ışık tutan Kabadayı’nın sunumu, katılanlarca ilgiyle izlendi. Katkılar, soru ve yanıtlarla biten söyleşide şiirlerden, edebi yapıtlardan, politik çalışmalardan örneklerle doğa-insan-toplum ilişkisinin can alıcı noktalarını dile getirdi.
Gülten Akın’ın İlkyaz şiirinden “Ah kimselerin vakti yok/ Durup ince şeyleri anlamaya” dizelerinden yola çıkarak, “Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, yeme-içme-barınma gibi temel ihtiyaçlardan önce birbirimizi ve doğayı anlamaktır. Gezegenimizi yok olmaya, dolayısıyla insanlığı da uçuruma doğru sürükleyen her türlü sömürü, tüketim ve yabancılaşmanın önüne geçemezsek, kendi sonumuzu getireceğiz.” diyen Müslüm Kabadayı, doğayla-insanın diyalektik ilişkisini ortaya koyarak çözüm önerilerini sıraladı.
Kabadayı söyleşisinin devamında; ‘Poetika’ yani şiir sanatı sözcüğünü kitap oylumunda ortaya ilk koyan da Aristoteles olmuştur. Onun sanatın doğuşunu mimesise, yani taklide dayandırmasından sonra çeşitli sanat anlayışları, şairlerin poetikaları ortaya çıkmıştır. Hatay coğrafyamızın Hisarcık köyünden çıkıp Düziçi Köy Enstitüsü’nü bitirerek şiiri, romanı ve deneme-incelemesiyle Türk ve Dünya edebiyatına mal olan Ali Yüce’nin şiir anlayışını paylaşmak isterim. ‘Ezilen bir halkın/ Gözü yaşlı silahıdır şiir/ Sılasıdır gurbette ölenin/ Üşüyenin giysisidir/ Aşıdır ekmeğidir tuzudur/ İpek dokuyu çul giyenin/ Canına tak demesidir şiir’
Peki bugün insanlığın ve doğanın sömürü ve zulümden, yok olmaktan kurtuluşunun simgesel ve imgesel ifadesini nerde görmekteyiz? Nâzım Hikmet’in kaleme aldığı ‘Davet’ şiirinin son bölümünde yer alan ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ Ve bir orman gibi kardeşçesine/Bu hasret bizim’ dizeleri, başka söze ihtiyaç duymayacak kadar her şeyi özetlemektedir. Gezegenimizin, tüm insanlığın temel ihtiyacı olan eşitlik ve özgürlük politikasının yeniden ete kemiğe büründürülmesine, her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde şiir başta olmak üzere sanat ve edebiyat, estetik bilincimizi yeniden ayağa kaldıracak biçimde üretilmek, toplumun tüm hücrelerine kadar yaygınlaştırılmak zorundadır. Bunun için buradayız.” İfadelerini kullandı.
Erhan UNAY