KPSS Ortaöğretim sona erdi KPSS Ortaöğretim sona erdi

2024-2025 eğitim öğretim yılı başında veliler kırtasiye masraflarıyla karşı karşıya olunca özellikle son yıllarda ekonomik zorluklarla birlikte yüksek enflasyon ve ekonomik krizleri ciddi anlamda katlandı. Ailelerin bütçeleri öğrencilerin ihtiyaçlarını ve eğitim masraflarını karşılamakta zorluk çekiyor.
2024-2025 eğitim öğretim yılında geçen yıla kıyaslarsak eğer %50 ile %70 arasında artışlar yaşanmıştır. Bu masrafları her öğrenci için ayrı ayrı düşündüğümüzde ailenin bütçesine iki katıya çıkmaktadır.
Başkan Ünal açıklamayı şöyle sürdürdü. Örneğin ilkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri 3000 TL ile 5000 TL arasında değişmektedir. Ortaokul velisi öğrencileri için bu maliyet 6.000 TL ile 10.000 TL üzerine çıkmaktadır.
Birçok aile yaşına hayat pahalılığı nedeniyle maalesef ki çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Veliler sadece okul ve kırtasiye masraflarıyla değil aynı zamanda beslenme ulaşım ve diğer eğitim dışı giderlerle de mücadele etmektedir. Okula ihtiyaçlarının karşılanamaması sadece eğitimde başarıyı değil öğrencinin okula olan motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Yeterli beslenemeyen bir öğrenci derslerde konsantre olmak da zorlanır.
Eski ve yetersiz kıyafet ve kırtasiye malzemelerine sahip olan öğrenciler arasında sosyal uyumsuzluklara ve psikolojik baskılara neden oluyor. Devlet her bireyin eğitim hakkında eşit koşullardan yararlanmasını sağlamakta yükümlü olup eğitim masraflarını devlet tarafından üstlenilmesini veya ailelerin üzerindeki maddi yükü hafifleterek çocukların eğitimi daha iyi odaklanmalarını güzel eğitim almalarını mümkün kılacaktır. Eğitime karşı tüm engeller kaldırılıp eşit şartlarda eğitim alınması için gerekli adımlar acilen atılmalıdır.
 

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu