Ağustos ayı, son 53 yılın en sıcak 4'üncü ağustos ayı olarak kayıtlara geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2024 yılı Ağustos ayı sıcaklık analizi raporunu yayımladı. Buna göre 2024 yılı Ağustos ayında ortalama sıcaklıklar, Tekirdağ, Kırklareli, Sarıyer, Bilecik, Afyon, Dalaman, Antalya’nın batı kesimlerinde, Kahramanmaraş, İç Anadolu Bölgesi’nin genelinde, Orta ve Batı Karadeniz’in genelinde, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bir kesiminde, Kilis, Batman, Birecik çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşti.

6 Şubat depremlerinin Ölü Deniz Fay Zonu'na etkisi inceleniyor 6 Şubat depremlerinin Ölü Deniz Fay Zonu'na etkisi inceleniyor

EN DÜŞÜK SICAKLIK KANGAL'DA, EN YÜKSEK SICAKLIK CİZRE'DE TESPİT EDİLDİ

Ortalama sıcaklıklar yurdun diğer bölgelerinde ise mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. 1991-2020 normalleri ağustos ayı ortalama sıcaklığı 25,1 derece olurken, 2024 Ağustos ayı sıcaklığı 26,4 derece ile normalin 1,3 derece üzerinde gerçekleşti. 2024 Ağustos ayı, son 53 yılın en sıcak 4'üncü ağustos ayı olarak kayıtlara geçti. 2024 Ağustos ayında en düşük sıcaklık 1,9 derece ile Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 46,1 derece ile Cizre'de tespit edildi. Ortalama minimum sıcaklıkları ise 1991-2020 minimum sıcaklık normallerinin 1,9 derece üzerinde, ortalama maksimum sıcaklıkları ise maksimum sıcaklık normallerinin 0,8 derece üzerinde gerçekleşti.

BÖLGESEL SICAKLIKLAR NASILDI?

Marmara Bölgesi'nin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 24,6 dereceyken, 2024 Ağustos ayı 26,1 derece oldu. Ege Bölgesi'nde ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26,5 dereceyken, 2024 Ağustos ayı 28,2 derece olarak ölçüldü. Akdeniz Bölgesi'nin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 27,4 dereceyken, 2024 Ağustos ayı 28,7 derece oldu. İç Anadolu Bölgesi'nin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 22,7 derece, 2024 Ağustos ayı 23,8 derece oldu. Karadeniz Bölgesi'nin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23 dereceyken, 2024 ağustos ayı 24,2 derece olarak gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesi'nin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23,4 dereceyken, 2024 Ağustos ayı 24,4 derece oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ağustos ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 30,7 dereceyken, 2024 Ağustos ayı da 32,1 derece olarak kayıtlara geçti.

"BİR SAVAŞ BÖLGESİNDE YAŞIYORMUŞÇASINA DUYARSIZLAŞIYORUZ"

Bu küresel sıcaklık artışı; ölümcül yangınlar, seller, fırtınalar ve kuraklıklar gibi olayları tetikleyerek tarım ürünlerini yok ediyor ve yaygın kıtlıklara yol açıyor. Aynı zamanda, hastalıkların yayılması için de elverişli koşullar yaratıyor. Woodwell İklim Araştırma Merkezi'nden iklim bilimci Jennifer Francis, “Bir savaş bölgesinde yaşıyormuşçasına sürekli bombaların patlamasına ve silah seslerine duyarsızlaşıyoruz” diyerek, iklim verilerinin alarm zilleri çaldığını belirtti. Araştırmalar, sıcaklıklar, yağışlar ve rüzgarlar gibi aşırı hava olaylarının birbirini takip etme veya aynı anda gerçekleşme ihtimalinin arttığını gösteriyor. Örneğin, 2022’de Pakistan’daki şiddetli sıcak hava dalgası, hemen ardından yaşanan benzeri görülmemiş sel felaketiyle milyonlarca insanı etkiledi. CICERO araştırmacıları, yüksek sera gazı emisyonları devam ederse özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan insanların aşırı hava olaylarından çok etkileneceğini belirtiyor. Bu araştırma, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için emisyonların hızla azaltılması gerektiğini vurgularken, önümüzdeki 20 yılda ciddi değişikliklere hazırlanmanın zorunlu olduğunu gösteriyor. Araştırma Nature Geoscience dergisinde yayımlandı.

Muhabir: İsmet Gültekin