Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, yaklaşan kış mevsimi öncesi solunum yolu hastalıklarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmasının salgın riskini azaltacağını belirten Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, acil servislerde yaşanabilecek yoğunluğa dikkat çekti.

TESTİ KIRILMADAN UYARMAK İSTEDİK

Havaların soğumasıyla birlikte insanların daha sık kapalı alanlarda bulunacağını ve bunun bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ifade eden Çakır, henüz büyük bir salgın görülmese de önlemler alınması gerektiğini vurguladı. “Toplu ve kapalı alanlarda bulunmakla korunaksız hale geliyoruz, bir salgın kapıda. Bu sene testi kırılmadan, salgın olmadan vatandaşları uyarmak istedik.” şeklinde konuştu.

GRİP VE NEZLE İÇİN ACİLE GİTMEYE GEREK VAR MI?

Çakır, özellikle grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklarda acil servislere başvurulmasının gereksiz olduğunu belirtti. Basit ağrı kesicilerle ve evde dinlenmeyle bu tür hastalıkların atlatılabileceğini vurgulayan Çakır, “Her grip olanın acil servise başvurması, hele hele serum almasının gerekli olmadığını bilmeliyiz. Evde içeceğimiz bir bardak ıhlamur, vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koyar ve hastaneye gitmekten çok daha etkili olabilir. Serumun gerekli olduğu durumlar çok kısıtlıdır. Buna hekim karar verir; bu yüzden vatandaşlarımıza, gereksiz yere acil servislere gitmekten kaçınmalarını öneriyoruz ” dedi.

MASKE, MESAFE, TEMİZLİK YENİDEN GÜNDEMDE

Kovid-19 döneminde yaygınlaşan maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin hala geçerli olduğunu belirten Prof. Dr. Çakır, bu basit kurallara uyulmasının sadece Kovid-19 değil, tüm solunum yolu hastalıklarından korunmada etkili olacağını söyledi. Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmasını ve el temizliğine özen gösterilmesini tavsiye etti.

GRİBE KARŞI AŞI TAVSİYESİ

“Yüz Binlerce Hataylı Hastanın Bilgileri Sızdırıldı Mı?” “Yüz Binlerce Hataylı Hastanın Bilgileri Sızdırıldı Mı?”

Prof. Dr. Çakır, özellikle 65 yaş üzeri, kronik hastalığı olan bireyler ile sağlık çalışanlarının grip aşısı yaptırmalarının önemli olduğunu dile getirdi. Bu grupların daha riskli olduğunu ve salgın hastalıklardan korunmak için aşılarının zamanında yapılması gerektiğini belirtti.

Avrupa ülkelerinde grip gibi hastalıklar için acil servislere başvurmanın nadir olduğunu, doktorların genellikle hastaları evde dinlenmeleri için yönlendirdiğini söyleyen Çakır, Türkiye’de ise grip şikayetiyle hastanelere başvurma oranlarının yüksek olduğunu belirtti. Bu alışkanlığın hem hastanelerdeki yoğunluğu artırdığına hem de hastalıkların daha fazla yayılmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Çakır, “Grip şikayetiyle hastanelere başvurduğunuzda başka bulaşıcı hastalıkları da kapma riskiniz artıyor. Hastalığı evde dinlenerek atlatmak, hastaneye gitmekten çok daha güvenli.” diye konuştu.

Muhabir: Zeynep Yüksek