ŞAM (AA) - Suriye'de ramazanın en çok tercih edilen içecekleri meyan, demirhindi ve cellab şerbetleri, bazı vatandaşlar için de ekmek kapısı oluyor.

Meyan şerbeti adını aldığı meyan bitkisinden, demirhindi şerbeti Hindistan'dan ithal edilen bitkiler ile gül suyu ve şekerle harmanlanarak hazırlanıyor. Cellabın hazırlanışında ise karadut, siyah üzüm ve çeşitli doğal esanslar kullanılıyor.

48 yaşındaki Ebu Muhammed, babasından miras kalan şerbetçiliği, 28 yıldır sevgi ve özenle sürdürüyor.

Zeugma Mozaik Müzesinde bayram hareketliliği Zeugma Mozaik Müzesinde bayram hareketliliği

Evinde hazırladığı şerbetlerin bir kısmını, iftar öncesi tezgahında satan ya da dükkanlara dağıtan Ebu Muhammed, iftar sonrasında da başındaki fesi, geleneksel kıyafeti ve sırtındaki 16 litrelik tulumbasıyla Hamidiye Çarşısı'nın yolunu tutuyor.

Ebu Muhammed, çarşıda sadece şerbetiyle değil söyledikleri şarkılarla da dikkatleri üzerine çekiyor.

"Bu geleneksel içecekleri unutturmamaya çalışıyoruz"

Ebu Muhammed, AA muhabirine Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır ramazan içecekleri satmaktan onur duyduğunu belirterek, "Çocuklarımıza ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi bu geleneksel içecekleri unutturmamaya çalışıyoruz." dedi.

Ebu Muhammed, "Ramazanda insanlar saatlerce susuz kalıyor. Bu içeceklerin, özellikle meyan şerbetinin boğazı yumuşatıcı özelliği var. Yaşlı kesimin tercih ettiği meyan şerbeti, vücudu canlandırır, tansiyonu yükseltmez, güç ve enerji verir ancak lezzetinden dolayı kadın ve çocuklar demirhindi ve cellabı daha çok tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

Babasından öğrendiği bu kültürü yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Ebu Muhammed, "Bu içecekleri ellerimle sevgiyle hazırlıyorum. İşime sadığım. Benden bu içecekleri alıp içenlerin mutlu olmasını istiyorum." diye konuştu.

Ebu Muhammed, bazı şerbetlerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin devrik Baas rejimi döneminde zor bulunduğuna dikkati çekti.

"Yemekten sonra mideye ve hazma iyi geliyor"

Hamidiye Çarşısı'nda 1998'den beri esnaflık yapan Ebu Dureyd de ramazan sofralarında şerbet tükettiklerini söyledi.

Ebu Dureyd, bu içeceklerin uygun fiyata satılması ve serinletici olmasından dolayı halk tarafından bolca tüketildiğini dile getirdi.

Müşterilerden Mahir Burro da ailece demirhindiyi tercih ettiklerini belirterek, "Yemekten sonra mideye ve hazma iyi geliyor. Enerji veriyor. Gün boyu susuz kalıyoruz ancak bu içecekler bunu telafi ediyor." dedi.


Muhabir: Ethem Emre Özcan

Kaynak: AA