Savaş, “Suriye meselesi 12 yıldır her alanda ülkemiz için büyük kayıplara neden oluyor.ü En büyük yarayı da tarımımız, üreticimiz aldı. Sığınmacılar AB destekleri ile ucuz işçilikle tarımda yerli üreticimizin önüne geçiyor. Kendi çiftçimiz toprağını bırakmasın üretimimiz devam etsin diye tüm desteğimiz. Yanı başımızdaki savaş ihracatçımızı da çiftçimizi de derinden etkiledi, yarınlarımız için karamsarlığa kapılmadan var gücümüzle onların yanında olmaya devam ediyoruz” dedi.

Çiftçilerin arazilerini bırakıp şehre göç etmelerinin sebeplerini ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin tarımı kalkındırma konusundaki örnek çalışmalarını anlatan

Savaş konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Biz tarımda özellikle Suriye meselesinden dolayı çok sıkıntı çekiyoruz. Bizim tarımla uğraşan insan sayımız 36 binlerden 8 binlere düştü. Yüzde 75’lik bir insan kaybımız var tarımdan uzaklaşan.

Yayladağı’nda Suriyeli çiftçiler için Avrupa’dan bir fon bulundu, onlar da burada çilek ekti. Burada üretilen çilekler ihraç edildi ve Suriyeli kardeşlerimiz ekonomik olarak çok güçlendi. Ancak bizim insanlarımız, girdi masraflarından dolayı ekip biçemediği için topraklarını satıp şehre göçmeye başladılar. Biz bu durumu öğrenince dedik ki ne gerekiyorsa biz yapalım. Kırsal Kalkınma Projesi yaptık. Bu bölgede tarım yapabilecek ne kadar çiftçi varsa hepsine iki yıl üst üste fide verdik.ü Bu insanlarımızın kendi topraklarından para kazanmalarına yardımcı olduk. Böylece şehre göç azaldı ve insanlar kendine yetmeye başladı."

ü“KIRSALDAKİ İNSANLARIMIZIN ŞEHRE GÖÇÜNÜ ENGELLEME KONUSUNDA ÇOK BAŞARILIYIZ”

Bildiğiniz bütün yollar tükenmişse ya yeni bir yol açacaksınız ya da yeni bir yer bulacaksınız anlayışla projeye başladıklarını sözlerine ekleyen Savaş, " Suriye konusundaki sıkıntılar arttıkça biz de belediye olarak tarıma destek vermeye karar verdik. Kırsaldaki insanlarımızın köyden şehre göçünü engelleme konusunda çok başarılıyız. Bu destekleri daha çok çiftçiye ulaştırmayı hedefliyoruz" diye belirtti.

Tarım ürünleri ihracatı 7,5 milyar doları aştı Tarım ürünleri ihracatı 7,5 milyar doları aştı

“HÜKÜMETİN DESTEĞİ ÇİFTÇİNİN YÜKÜNÜ HAFİFLETMİYOR”

Savaş sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Hükümet tarıma bu sene 29 milyar destek vereceğini açıkladı. Kısa bir hesap yapacağım; şu anda Türkiye’de tarımda kullanılan mazot 3 milyar litre. Hükümet sadece vergi olarak tarımdan, her litrede 7 lira para kazanıyor. 3 milyar litrelik mazota 21 milyar para kazanıyor. Ürettiği şeyi hiç hesaba katmıyorum. Bu mazot 21 milyar, bunun dışında çiftçi tarlaya gelip giderken mazot yakıyor. Onu da yaklaşık 8 milyar hesaplarsanız, tarımda sadece mazot ve benzine koyduğu parayı siz geri vermiş oluyorsunuz çiftçiye. Yani insanların yükünü hafifletecek bir şey yapmıyorsunuz. Biz tek başımıza ürettiğimiz gübre ile tüm gübre fiyatlarında 2 defa dampinge sebep olduk. Bundan sonra birçok belediye bu işe el atacaktır. Biz belediye başkanları sık sık görüşüyoruz. Herkesin yol tutuşu farklı ama muhtemelen ortak bir karar vereceğiz. En iyi modeli kim yapıyorsa o modeli devam ettireceğiz. İnşallah biz Hatay olarak tarımdaki kalkınma planını, yeni hükümetle Türkiye’deki kalkınma planıyla birlikte yürüterek çok güzel bir örnek olacağız.”

Editör: Haber Merkezi