Erkeklerde 25 yıl, kadınlarda ise 20 yıl çalışma şartı ile yaş aranmadan emekli olma hakkı tanınan bu düzenleme, yalnızca 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe başlayanları kapsıyor. Ancak bu tarihten sonra işe girenler, aynı sorunu yaşamaya devam ediyor. Yasa, herkes için çözüm sunmadığı gibi, bazı çalışanların mağduriyetini daha da derinleştirdi.

1 GÜNLÜK FARKLA MAĞDURİYET: 17 YIL BEKLEME ÇİLESİ

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Başkanı Mihriban Uğurlu, EYT yasası ile gelen bu adaletsiz duruma dikkat çekiyor. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayan milyonlarca çalışanın, sadece bir gün farkla 17 yıl daha emekli olmayı beklemek zorunda kaldığını belirten Uğurlu, bu mağduriyetin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uğurlu, “Bir günle emeklilik hakkını kaybeden insanlar var. 24 yıl çalışıp hâlâ emekli olamayanların mağduriyeti büyük" diyerek, yasa dışı bırakılan kesim için çözüm önerilerini gündeme taşıyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK ÖNERİSİ: ADALET İÇİN ADIM ATILMALI

ASELSAN imzalı alçak irtifa radarı "ALP 100-G", Türkiye'nin "havadaki gözüne" güç katacak ASELSAN imzalı alçak irtifa radarı "ALP 100-G", Türkiye'nin "havadaki gözüne" güç katacak

Mihriban Uğurlu, EYT mağdurlarının yaşadığı adaletsizliği gidermek için kademeli emeklilik sisteminin getirilmesi gerektiğini savunuyor. TGRT Haber'e verdiği röportajda, 9 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan çalışanlar için her giriş yılına karşılık bir yaş skalası belirlenmesini önerdi. Örneğin, 2000 yılında işe başlayanların 43, 2001 girişlilerin 44 yaşında emekli olmasını istediklerini belirtti. Bu sistemin hem mağduriyetleri ortadan kaldıracağını hem de emeklilik sistemine düzenli bir geçiş sağlayacağını dile getiren Uğurlu, “Her sene sisteme 300-350 bin civarında bir giriş olacak ve bunun maliyeti bütçe tasarruf planlarını etkilemeyecek düzeyde,” diyerek, bu önerinin mali açıdan da sürdürülebilir olduğuna dikkat çekti.

"2008 SONRASI 65 YAŞTA EMEKLİLİK MÜMKÜN DEĞİL"

Uğurlu’nun dikkat çektiği bir diğer önemli sorun ise 2008 sonrası işe başlayan çalışanların 65 yaşına kadar beklemek zorunda kalması. 65 yaşında emekliliğin gerçekçi olmadığını savunan Uğurlu, “2008’den sonra işe başlayan çalışanlar için de bu yaşın geriye çekilmesini istiyoruz. İnsanlar bu kadar uzun süre çalışma gücüne sahip olamayabilir, bu sistemin gözden geçirilmesi şart,” diyerek, mevcut sistemdeki eksiklere vurgu yaptı.

4,5 MİLYON ÇALIŞAN MAĞDUR: BAKANLIKTAN RANDEVU ALINAMIYOR

1999-2008 yılları arasında işe başlayan yaklaşık 4,5 milyon çalışanın mağdur olduğunu belirten Mihriban Uğurlu, bu kitle için yapılan tüm çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ilettiklerini ancak bakanlıktan randevu alamadıklarını da ekledi. “Bu sorunun çözümü için elimizde doğum yılına, prime, yaşa göre çeşitli örnekler ve öneriler var. Ancak Bakan ile görüşme talebimize henüz yanıt alamadık,” diyerek yetkililerin bu konuda adım atmasını talep etti.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu