6 Şubat Depremleri ve Ölü Deniz Fayı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir başkanlığındaki 10 kişilik ekip, Ölü Deniz Fay Zonu'ndaki deformasyonları incelemek için Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Hacıpaşa Mahallesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Açılan iki hendekte yapılan analizler, fay hattının 6 Şubat depremlerinden sonra önemli bir zorlanma yaşadığını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Sözbilir, bu fayın kırılmamış olsa da, gelecekte 7 ve üzeri depremler üretebileceğini belirtiyor.

Aile Bakanlığı'ndan Otizmli Çocuklar İçin Şok Edici Açıklama ! Aile Bakanlığı'ndan Otizmli Çocuklar İçin Şok Edici Açıklama !

Gelecek Deprem Tehlikesi

Sözbilir, “Ölü Deniz Fayı, 6 Şubat depreminden sonra direnç göstermiş, ancak bu durum kalıcı olmayacak. Fay, zamanı geldiğinde depremler üretecektir,” diyerek bölgede yaşanabilecek yıkıcı etkileri vurguladı. Fayın Suriye içindeki kollarının da Türkiye üzerinde etkili olabileceğini belirten Sözbilir, bu durumun komşu fayların incelenmesini de gerektirdiğini ifade etti.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası Yeniden Düzenlenecek

Proje kapsamında Türkiye’nin deprem tehlike haritasının yeniden gözden geçirileceği belirtiliyor. 14 üniversiteden 100’den fazla bilim insanının katıldığı bu çalışmalar, fay hatlarının geçmiş kırılma dönemlerini ve depremlerin tekrarlanma aralıklarını belirlemeyi amaçlıyor.

Muhabir: Kenan Cengiz