Ak Parti Heyeti'nden Hatay Memur-Sen'e  Ziyaret Ak Parti Heyeti'nden Hatay Memur-Sen'e Ziyaret

Ayna Kültür-Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği’nde Geleneksel ‘Defne Sabunu’ yapım etkinliği gerçekleştirildi. Üyelerin de katılımıyla dernek bahçesinde geleneksel yöntemle sabun yapıldı.

Ayna Kültür-Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım ‘Sokağımız Defne Kokuyor’ etkinliğinin artık gelenekselleştirdiklerini belirterek “Sokağımız başka şeyler kokacağına defne koksun, daha güzel şeyler koksun derdindeyiz. Zeytin, defne hala varken bu bölgede mitolojide devam ediyor demektir. Bu kadim gelenekler de bizim ilişkilerimizi daha derin daha anlamlı kılıyor. Bundan dolayı bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Yaklaşık 25 yıldır Defne Sabunu yapan Ali Kiremit, Defne Sabununun yapım aşamalarını üyelerle katılımcılara anlattı.

Kiremit; “Defne sabunu yapmak için önce zeytinyağı ve defne yağı kazana konuyor. Isındıktan sonra kostiği su ile karıştırıp eritiyoruz, ölçülü olarak yağların üzerine döküyoruz. Belirli bir aşamaya geldiği zaman ateşten alıp yere indiriyoruz. İndikten sonra kendiliğinden sabuna dönüşmeye başlıyor, kabarıyor, köpürüyor. Sabuna dönüştükten sonra daha da katılaşması için tekrar ateşe koyuyoruz. Ateşte bir miktar kaldıktan sonra karıştırıyoruz. Katılaşıp sabun haline geldikten sonra kalıba döküyoruz, düzeltiyoruz. Bir saat bekledikten sonra bıçağımızla kesip kullanıma hazır hale getiriyoruz” dedi.

Kenan CENGİZ

Editör: Haber Merkezi