Sosyal medya ; minicik tuşların, dev ekranların olmazsa olmaz, insan psikolojisini olumlu olumsuz etkileyen sanal bir ağdır. Sosyal medyayı amacına uygun kullanmak kişinin kendi iradesiyle örtüşüyor.
Neden sosyal medyanın zararları daha çok konuşulup tartışılıyor? Gelişen teknolojinin her geçen yıl eksileri düşünülse de sağladığı faydaları, artıları göz ardı edilebiliyor maalesef. Sosyal medyanın bir güzel tarafı da; tüm sektörlerin, marka, iş yeri tanıtımlarını internetin ve sosyal medyanın, hayatımızın her alanında etki göstermesi, birçok kitleye seslerinin duyurulduğu, özellikle işletmelerin dijital çağın fırsatlarını en üst seviyeye ulaşmasını sağlayan faktör oluşmuştur. Kişilerin kendilerini daha iyi ifade edebildiği sosyal çevre kazanımları gibi düşünülebilir ki bu artıların bir güzel yönü de; genç nesillere, bilişim sektör donanımları çerçevesinde iş imkânları da sunuluyor olması. İşte bu sosyal medyayı, iş sektörlerini, markaları kuralları ile en iyi en doğru bir şekilde tanıtmaya rehberlik eden, profesyonel şekilde sosyal medya desteği veren medya sektörlerinin, "sosyal medya uzmanı" kişilere fırsat vermesi olmuştur.
Evet, sosyal medyanın bir diğer yüzü de maalesef amacına uygun kullanılmayan medyanın zararlarının olması. Öyle bir kullanım kirliliği var ki ! Örneğin; bir an düşünün! Elektrikler gidip de gelmeyince, saatlerce sosyal medyaya giremeyince ne yapıyoruz? Verdiğimiz tepki sonucu birçok gelişimsel bozuluklar yerini alabiliyor .(anksiyet , aşırı sinirlenme, depresyon vs ... gibi. İşte burada bir tür sosyal medya bağımlılığı ortaya çıkıyor. Aslında bizler sosyal medyanın beynimizde bıraktığı zararları söylüyor olsak da, asıl zararların saatlerce o ekranın zararlı ışınlarına, radyasyona maruz kaldığımız gerçeğini hesaba katmıyoruz. İletişim için çok güzel görünse de doğru kullanılmadığında kişi sahte, yapay, kişi ilişkileri üzerinde, düşünce çarpıklığını gözler önüne seriyor, beğeni alma, takdir edilme gibi duyguları kadar öz eleştiri yetisini kaybedebiliyor.
İnsanlarda öyle bir hal olmuş ki; sosyal medyadaki popülerliklerini, hayatlarını etkilemelerine izin veriyorlar maalesef gerçeklik ile sanal gerçekliğin arasındaki şeffaflığı ayrıt edemeyecek şekilde dışarıya yansıtılıyor. Hâlbuki bir sosyal medyanın kölesi modundan çıkmalı, sosyal medyayı daha etkin daha amacına uygun doğru kullanmayı öğrenmek, çocuklarımıza güzel örnek olarak öğretmek zorundayız. Yeni nesillerimizi, eski nesillerin mutlu olduğu dönemlere götüremeyebiliriz belki ama bizler model olamaz isek; sosyal medyayı etkin kullanmayı öğretemezsek, yeni nesil daha da mutsuz, karamsar olacağı benziyor. Sosyal medyayı güzel kullanmak zarar ve faydasının sınırlarını çizmek ellerimizde.