Hatay Büyükşehir Belediyesi, küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, sulak alanların önemi, korunması ve sürdürülebilir kullanımı için farkındalık yaratmak üzere bir organizasyon düzenledi.
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü, EXPO 2021 Hatay Bitki Müzesi’nde düzenlenen etkinliğe HATSU Genel Müdürü İkbal Polat, EXPO’21 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar, HBB yöneticileri, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, Antakya Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nidal Özdemir, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Karayıldırım, Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişhel Atik, STK temsilcileri doğa ve çevre derneklerinin üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
TÜRKİYE, AVRUPA KITASININ TÜMÜYLE YARIŞABİLECEK BİR BİYOÇEŞİTLİLİĞE SAHİP
Hatay büyükşehir Belediyesi EXPO Bitki Müzesi Sorumlusu Biyolog Dr. Samim Kayıkçı konuşmasında “İklim değişikliği sebebiyle Mayıs ayında çiçek açması gereken bitkilerin şimdiden çiçek açtığını görüyoruz. İklim değişikliği, su ve besin kıtlığı gibi sonuçlar doğuracak. Bu nedenle sulak alanları korumamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kayıkçı, Türkiye’nin Avrupa kıtasının tümüyle yarışacak bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu vurguladığı konuşmasında, bu çeşitliliğin kıymetinin bilinmesi gerektiğine dikkat çekti.
Dernek başkanları dünya ekosisteminde sulak alanların yerini ve önemini vurgulayarak, Türkiye ve Hatay’daki sulak alanların korunması ve bu hususta yapılması gerekenler ile ilgili sunumlar yaptı.
Katılımcılar organizasyonun ardından, Hatay’ın önemli sulak alanlarında çekilen fotoğraflardan oluşan ”Sulak Alanlar ve Biyoçeşitlilik” temalı sergiyi gezdi.
Cuma ZEYBEK