Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin en çok vurduğu şehirlerden biri olan ilimizin Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş depremden sonra kentin demografik yapısının değişmeye başladığını söyledi.
SERHAT ŞEHRİMİZ HATAY’I KAYBEDEBİLİRİZ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin ardından 500-550 bin civarında vatandaşın başka illere göç ettiğini belirterek, Suriyelilerin çoğunluğunun ilin ova kısmında yaşadığına dikkati çekerek, “Şu andaki demografik yapıya baktığınız zaman Suriyeliler, Hataylılardan bir adım önde” dedi.
Savaş, “Ben o şehrin belediye başkanı olarak yine şunu söylüyorum seçimi kaybetmek hiç önemli değil yeter ki biz Hatay’ı kaybetmeyelim. Hatay’ı milli mesele olarak görmek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıkmak lazım” ifadesini kullandı.
Hatay’ın gelirinin yüzde 80’i İskenderun, Payas ve Dörtyol’daki fabrikalardan sağlandığını, ilin ova kısmının gelirinin minimize edildiğini belirten Savaş, “Doğu Akdeniz’de bulunan karbon yakıtları Hatay’dan geçmek zorunda” dedi. Savaş, “Ben farkındayım ve siyasilerin, kurum ve kuruluşların da farkında olması lazım. Eğer biz geçmiş tarihimizi, bölgemizin jeostratejik, jeopolitik önemini ve oradaki demografik yapıyı, ekonomik şartları iyi planlayamazsak o zayıf bizi gelir vurur. Biz 20 yıllık mücadele sonunda tekrar ele geçirmiş olduğumuz o serhat şehrini kaybederiz” diyerek uyarıda bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ BAHÇELİ’NİN 100 İL ÖNERİSİNE KARŞI ÇIKTI
Savaş, uzunca süredir kentteki demografik yapının değişimine vurgu yaparak, Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçe” çıkışıyla gündeme, 19 ilçenin il yapılması projesine karşı çıktı.
“Hatay’ın gerçeklerini bilmeyen insanların, Hatay’la ilgili konuşmaması lazım” diyen Savaş, şunları kaydetti:“ Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamasında büyük bir handikap var. Fransız işgalinde bizim demografik yapımızı, bize karşı kullanan bir yapı vardı. Biz büyük bir deprem yaşadık. 500-550 bin civarında vatandaşımız Hatay’dan başka illerde yaşar hale geldi. Yüzde 90’ı Hatay’ın ova kısmında olmak üzere yaklaşık 550 bin civarında Suriye’den gelen göçmen var. Şu andaki demografik yapıya baktığınız zaman Hataylılarla Suriye’den gelen insanlar arasında eşitlik var ya da bir adım Suriyeliler önde.”
Haber Bülteni