Taiwan hükümeti tarafından Hatay’ın Reyhanlı ilçesine kurulan, eğitim, kültür ekonomi ve sosyal amaçlı kurulan proje çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyor.

7.000 m2 alana kurulan içerisinde çelik konstrüksiyondan oluşan 5100 m2 si kapalı alanda kurulmuş olan, 52 adet ünite çok amaçlı salon, eğitim öğretim bölümlerinden oluşan, ayrıca ulusal uluslararası resim galerisi bulunan bu projeyi diğer projelerden ayıran, en önemli özelliği de, sonsuza kadar sürecek olması, gecici olmaması nedeniyle kadınlar ve çocuklar tarafından yoğun ilgi görüyor. Geleceğin. Cazibe merkezi olma yolunda, Reyhanlı ilçesine farklı bir mozaik oluşturuyor.

Merkezin, koordinatörü ve ayrıca mimarı 0lan uluslar arası üniversitelerde görev yapan Mr.Chen Yu Chıu Melboume Australia, colombia üniversity Newyork. Christian üniversity Chung-li Taiwan şunda da Bilkent üniversitesinde eğitim veren MR. CHIU kendi projesi olan çizimini de kendisinin yaptıgı, sınır taşlarını kullanarak farklı bir mesaj veren projesini hayata geçirirken bir yandan da suriyeli mülteci ve Türk kadınları ve çocuklarla beraberde uyum çalışması yapmaktadır.

Hatay’ın diğer ilçelere göre daha fazla göç alması münasebetiyle, burada yaşayan suriyeli mülteci kadınların fazla olması ve çocuklarıyla ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaşamaları sebebiyle projeye talebin artmasına sebep oluyor. İlk olarak kadınların kendi öykülerini anlattıkları kedi lifleriyle başlayan proje zamanla hayvan figürleriyle köpek atkılar. Daha sonra ise taiwanda ciddi ragbet görmesi, ve Mr. CHIU nun sınırsız çalışmaları sayesinde inekler kuzular kediler, bulutlar civcivler kitap ayraçlarına kadar en ince detay çalışmaları yapılarak hayata geçirildi. Bu yapılan her projeye hayata geçiriken sadece kadınlar çalışmasında bulundu. Kadınlara destek amaçlı hem materyaller verildi, bunun yanında eğitim ve Pazar yaratıldı. Kadınlara hem ekonomik yönden, hemde sosyal açıdan, hizmet veren bu merkez sadece kadınlara, değil çocuklara da uyum projesi kapsamında yardımcı oluyor. Farklı bir kültüre adapda olma sorunu yaşayan çocuklara her türlü, desteği veren kurum yaşamında sadece acı savaş ve ayrılık üve mutsuzluk, üyaşayan bir çocuğa ilk defa mısır yerkenü açık hava sineması canlı müzikle konser, yaşatırken o mutluluğu kendi yaşar gibi bir ekib var bu çalışmanın içinde.ü Bu ekibin içinde merkezin A takımında olan Muhammed walid abdi bey gazi üniversitesi iktisad mezunu. Bu merkezde çalışmadan önce de bir çok mülteci projelerinde yer almış, ve bu tecrübelerini bilgi donanımıyla merkeze katkı sağlamak için her türlü çalışmayı başarıyla sürdürmekte, merkezin bütün projelerini MR CHIU beraber yakından takip etmekte,ü kısa zamanda bu projeyi hayata geçirmek için her türlü imkanları seferber edilmektedir.

Merkezin unutmadığı diğer bireyler de savaş esnasında sağlıklarını kaybeden artık kendi ihtiyaçlarını kendileri yerine getiremeyen, engelli mülteci gençler ve çocuklar diğer mültecilerle kıyasla daha farklı bir koruma ihtiyaçları bulunmaktadır onun için bu tür ihtiyaç sahiplerine mal ve hizmet dağılımında daha çok özen gösteriliyor. Merkezimiz kadınlar ve çocukların kendilerine yeterli sosyal ekonomik ve gıda barınak giyecek gibi temel ihtiyaçlarına erişmelerine ihtiyaçlarını gidermek için onlara yardımcı olmak ve bu uyum çalışmalarında her türlü desteği vermek için çaba sarfediyor.

Reyhanlı’da yaşayan Suriyeli mülteciler için bütüncül destek çalışmalarından Reyhanlı kadınlar ve çocuklarda bu uyum projelerinden yararlanıyor. Kadın ve çocukların koruma ihtiyaçlarını karşılamak yaşam becerilerini geliştirmek için, çok yönlü hizmet sunulmaktadır. Özellikle mülteci kadın ve çocuklara uyum çalışması kapsamında özgüvenlerini geliştirmek yaşam becerilerini mesleki eğitim kurslarımızla, eğitim kapasitelerini geliştirmek ve ilgili destek faaliyetleri sunuluyor. Bu faaliyetlerle beraber iş fırsatlarına yönlendirmek, ihtiyaç sahiplerinin geçim kaynağına erişim imkanlarının artırılması sağlanıyor. Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi