Türkiye'deki koruyucu aile uygulamaları dünyaya anlatılacak Türkiye'deki koruyucu aile uygulamaları dünyaya anlatılacak

Taşınmaz beyannamesini zamanında bildirmeyen tapu sahiplerine 3.500 TL ceza kesilecek.
Daha önce 95 TL olan bu ceza miktarı, yeni düzenlemeyle büyük bir artış gösterdi. Tapu sahiplerinin, yüksek cezalardan kaçınmak için gerekli beyannameleri ilgili belediyelere veya kurumlara zamanında sunmaları gerekiyor. Bu düzenleme, taşınmaz sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmelerini amaçlıyor.


ARTIK DAHA YÜKSEK CEZASI VAR! 

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde yapılan değişiklikle, taşınmaz beyannamesinin ilgili belediyelere veya kurumlardaki bildirimleri yapılmayan durumlarda uygulanan cezanın miktarı artırıldı.
Önceki uygulamada, bu beyannameleri vermeyenlere 95 TL ceza kesilirken, artık bu miktar 3 bin 500 TL’ye yükseltildi. Bu ceza, tapudaki her hak sahibi için, beyannamenin her yıl verilmemesi durumunda katlanarak uygulanacak.
Bu sebeple, beyannamesini zamanında vermeyen tapu sahiplerinin oldukça yüksek ceza ödemek durumunda kalabilecek. Uzmanlar, tapu beyannamesini henüz vermemiş olanların, ilgili belediyelere ve kurumlara hızla başvurarak beyannamelerini sunmaları gerektiğini vurguluyor.
Hisseli tapuların satışında önemli bir ayrıntı da dikkat çekiyor. Bir hisse payının satışı gerçekleştirilirken, diğer ortakların önalım hakkı bulunduğu biliniyor. Öncelikli alım hakkı kullanılmadan yapılan satışlar iptal edilebiliyor, bu da hissedarların güvenliğini sağlıyor.
Önalım hakkı genel olarak geçerli olmakla birlikte, icra yoluyla gerçekleştirilen satışlarda bu hak geçersiz sayılabiliyor. Yani, bir hisse borç nedeniyle icra yoluyla satışa çıkarıldığında, önalım hakkı ortadan kalkıyor ve üçüncü kişiler bu hisse payını satın alabiliyor.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu