İSTANBUL (AA) - Tosyalı Holding, "Her Koşulda Verimlilik Her Adımda Sürdürülebilirlik" özdeyişiyle düzenlediği Tosyalı İş Ortakları Buluşması'nı Antalya'da gerçekleştirdi.

Holdingden yapılan açıklamaya göre, etkinlikte, holdingin yurt içindeki 200'den fazla iş ortağı bir araya geldi.

Açıklamada etkinlikteki görüşlerine yer verilen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, güçlü bir ekonomi için çeşitli senaryolara hazırlık yapılması gerektiğini belirtti.

Tosyalı, "Bir yandan ölçeğimizi daha verimli kullanırken bir yandan da AR-GE'ye yatırım yapmaya odaklanmalıyız. Tosyalı olarak hedefimiz, dünyanın en büyük 20 çelik şirketinden biri olmak ve bunu muazzam bir verimlilikle başarmak." ifadesini kullandı.

Odağında sürdürülebilirliğin olduğu nitelikli yeşil çelik üretiminin yanı sıra verimliliklerini artıran yatırımlar yapmaya devam ettiklerinin altını çizen Tosyalı, karbon salımını düşüren yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelmeyi sürdürdüklerini aktardı.

Dünyada son 5 yılda, önce salgının sonra da jeopolitik gerginliklerin etkisiyle küresel ekonomide dengelerin değişmeye başladığı bir süreçten geçildiğine işaret eden Tosyalı, büyümenin dünyanın birçok bölgesinde istenen ve beklenen seviyede olmadığını vurguladı.

Küresel ekonomideki değişimin bir yansıması olarak sanayinin çoğunda ve özellikle demir-çelik sektöründe Çin gerçeği ile yüzleşmeye devam edildiğine değinen Tosyalı, ülke olarak bu konuda çeşitli senaryolara hazırlık yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Tosyalı, "Bir yandan ölçeğimizi büyütürken bir yandan da buna paralel olarak verimliliğimizi artırarak rekabetçi fiyatlara nitelikli ürünler sunabilmemiz gerekiyor. Merkezinde sürdürülebilirliğin olduğu, ileri teknoloji, verimlilik ve ölçek ekonomisi ile şekillenecek bir ekonomi doğuyor. Sürdürülebilirliğin ana konularından biri verimlilik, bir başka deyişle daha az kaynak tüketerek daha fazla üretim yapmak. İşte yeni dönemin ana konusu bu olacak, tam da Tosyalı'nın iş yapış kültürü." değerlendirmesinde bulundu.

- "Çin'e ilk kez ihracat gerçekleştirdik"

Yurt içinde ve yurt dışındaki değişken koşullara rağmen kararlı bir şekilde üretimi artırmak için yıl boyunca çok çalıştıklarını vurgulayan Tosyalı, şöyle devam etti:

Bu yıl 4 bin 579 gemi denetlendi Bu yıl 4 bin 579 gemi denetlendi

"Bu yıl, sadece yurt içinde yaklaşık 6 milyon ton üretim yaptık. Ayrıca, Çin'e ilk kez ihracat gerçekleştirdik. 3 kıtada 40'tan fazla tesisimiz var. Yıllık toplam 15 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahibiz. Türkiye'nin yanı sıra Cezayir, Libya, Angola, Senegal ve İspanya'da da global yatırımlarımız bulunuyor. Dünyanın en hızlı büyüyen demir-çelik şirketiyiz. 2022'de 78'inci sıradaydık, 2023'te 15 basamak birden yükselerek 63'üncü sıraya yerleştik. Tabii ki bunları asla yeterli görmüyoruz. Bunun için de kendimize bir hedef koyduk, önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketinden biri olmak ve bunu muazzam bir verimlilikle başarmak."

Tüm yatırımlarının merkezinde sürdürülebilirlik olduğunu, ölçek ekonomisi ve verimlilik yaklaşımıyla gelecek dönemde kapasiteyi çok daha verimli kullanacaklarından söz eden Tosyalı, "AR-GE'ye, ileri teknolojiye, döngüsel üretime, güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına yatırımlarımız aralıksız devam ediyor. Bu yıl yeşil çelik markamız Tosyalı V-Green'in tanıtımını yaptık ve dünya genelinden yoğun ilgi gördü. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan 'The ESG & Sustainability Awards'ta Yılın Çevresel Ürün-ESG Kampanyası ödülünü kazandı. Ürün kalitemizi artırırken yeni tesislerimizle ürün çeşitliliğimizi de artırıyoruz. Madenden nihai ürüne kadar her şeyi Tosyalı evreni de diyebileceğimiz, kendi ekosistemimiz içerisinde A'dan Z'ye üretiyoruz." görüşlerini bildirdi.

- "İkinci DRI'mızı eylülde devreye aldık"

Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi yatırımını tamamladıklarını, tesisi verimlilik ve ölçek olarak da daha iyi bir şekilde çalıştırdıklarını, yurt içinde ve yurt dışında yeni yatırımlar ve satın almalarla nitelikli çelik üretim kapasitesini artırmaya devam ettiklerini aktaran Tosyalı, Baştuğ şirketlerinin satın alınmasıyla yaklaşık 2 milyon ton sıvı çelik kapasitesini bünyelerine kattıklarını anlattı.

Tosyalı Cezayir Üretim Kompleksi'nde yatırımlara devam ettiklerini belirten Tosyalı, şunları kaydetti:

"Burada geçtiğimiz yıl en yüksek teknolojiye sahip yeni bir 'DRI tesisi' ve onun önünde yılda 4 milyon ton kapasite ile yassı çelik üretecek haddehanelerin yapımına başlamıştık. Bu yatırımın 'slab üretim' tesisini mayıs itibarıyla faaliyete aldık. Aynı şekilde bu fazdaki ikinci DRI'mızı da eylülde devreye aldık. İkinci DRI tesisi hem doğal gaz hem de küçük bir modifikasyonla yüzde 100 hidrojenle çalışabilme özelliğiyle dünyada ticari üretime başlayan ilk tesis oldu. Bu yatırımla Tosyalı Algerie, aynı tesiste 5 milyon tonun üzerine çıkan DRI üretim kapasitesiyle Avrupa ve Kuzey Afrika'yı kapsayan Akdeniz havzasındaki en büyük DRI üretim kapasitesine sahip oldu. Dünyada doğal gazla üretilen DRI'nın yüzde 8'ini Tosyalı olarak tek başına üretiyoruz."

Kaynak: aa