ÜRETİM ABD’YE KAYIYOR, AVRUPA SEVKİYATI DURDU
Trump’ın, özellikle Çin ve bazı Asya ülkeleriyle birlikte Avrupa’dan gelen araçlara uygulayacağı yüksek vergi tarifesi, ilk şokunu Japon devi Nissan ile gösterdi. Şirket, amiral gemisi Rogue modelinin üretimini ABD’ye taşıyacağını duyurdu. İsveçli Volvo, Güney Carolina’daki tesisinde üretimi artırma kararı aldı. Avrupa merkezli markalar ise frene bastı. Land Rover ihracatı durdurdu, Mercedes beklemeye geçti.
900 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
Krizin ilk kurbanı Stellantis oldu. Şirket, Kanada ve Meksika’daki üretim faaliyetlerini askıya aldı ve 900 işçiyi geçici olarak işten çıkardı. Bu dalganın diğer üreticilere sıçraması bekleniyor.
AUDI ARAÇLARI GERİ ÇEKTİ, BAYİLERE TESLİMAT DURDU
Alman otomotiv devi Audi, ABD’ye gönderdiği araçları limanlardan çekti. Bayilerine gönderdiği mektupta 2 Nisan sonrası gelen araçların teslim edilmeyeceği bildirildi. Stokta kalan 37 bin araç yeni düzenlemeden muaf olsa da satışların nasıl etkileneceği belirsiz. Ana şirket Volkswagen de teslimatları askıya aldı.
50 GÜNLÜK STOĞUN SONUNA GELİNİYOR
ABD genelinde bayilerde yalnızca 50 günlük sıfır araç stoku kaldığı belirtiliyor. Vergi artışlarının fiyatlara yüzde 10 oranında zam olarak yansıması bekleniyor. Bu durum, tüketicileri harekete geçirdi. Hafta sonu showroomlarda adeta izdiham yaşandı; bazı markalarda ziyaretçi trafiği yüzde 30 arttı.
PİYASA NEFESİNİ TUTTU
Sektör temsilcileri, Trump’ın hamlesinin sadece otomotiv değil, tedarik zincirinden nakliyeye kadar birçok sektörü sarsacağını söylüyor. Yeni dönemde ABD’de üretim yapmayan firmalar büyük zorluklarla karşı karşıya kalabilir.